Razlike između izmjena na stranici "Braća Lumière"

Dodana 22 bajta ,  prije 7 godina
m/м
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m/м (Bot: migracija 51 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q55965 na Wikidati)
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
== Prvi film ==
Braća su izum [[patent]]irala [[13. 2.|13. veljače]] [[1895]]. godine, a prvi film "Izlazak radnika iz tvornice Lumiere" prikazan je u svrhu demonstracije izuma [[22. 3.|22. ožujka]] 1895. godine na konferenciji o unapređenju fotografske industrije u Francuskoj. [[28. 12.|28. prosinca]] 1895. godine u pariškom Grand Cafeu priredili su komercijalnu kinoprodukciju koja se smatra prvom takvom u povijesti. Tada je u Indijskom salonu uz pratnju pijanista prikazano deset kratkih filmova. Louis Lumiere je je te filmove snimio na način koji je pojačavao njihovu realističnost. Prizor vlaka koji ulazi u stanicu u filmu "Ulazak vlaka na stanicu" bio je tako jak i upečatljiv da su neki gledatelji pobjegli misleći da će ih vlak pregaziti. Prvoj projekciji prisustvovalo je 120 gledatelja, a dužina prikazanih filmova nije prelazila jednu minutu (toliko se materijala moglo snimiti na kazetu koja je sadržavala 17 metara celuloidne filmske vrpce). Prvotni naziv uređaja bio je "Cinetoscope de projection", ali je uređaj brzo preimenovan u "Cinematographe" da se ne bi brkao s Edisonovim kinetoskopom. Naziv je nastao od grčkog izraza ''kinema'' što znači pokret i ''graphein'' što znači pisati. Sprava je bila praktična, lagana i lako prenosiva, te je ubrzo stekla popularnost. Do siječnja 1896. godine već je bilo proizvedeno dvjestotinjak takvih uređaja.
Zahvaljujući fotografskom iskustvu, Loius je sve filmove pomno izradio, vodivši računa o [[kompozicija (likovna)|kompoziciji]], kadriranju i svjetlu. Prizore iz života snimao je fiksiranom, statičnom kamerom, a često je koristio i metodu "skrivene kamere", kloneći se glumaca, dekora, kostima i šminke, te je takvim pristupom postavio temelje [[dokumentarni film|dokumentarnog filma]]. Već film "Ulazak vlaka na stanicu" sadrži sve [[filmski planovi|filmske planove]], a snimatelji su poznavali i najjednostavnije oblike [[montaža|montaže]].
Braća Lumiere su poslala profesionalne snimatelje diljem svijeta, ne samo da predstave kinematograf, nego i da snime prizore slavnih mjesta. Neki od njih zaslužni su za otkrivanje raznih snimateljskih postupaka, a osobito je važno Promioovo otkriće vožnje kamere. Odvijanjem filmske vrpce unazad u filmu "Rušenje zida" počinje razdoblje filmskih trikova-jedan srušeni zid se tim postupkom vratio u svoj prvobitni izgled.
64.473

izmjene