Bipolarni tranzistor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 36 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q188946 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 13:
Bipolarni tranzistor, za razliku od ostalih tranzistora, nije simetričan uređaj. Ovo znači da zamena između kolektora i emitera dovodi da tranzistor počinje da radi u inverznom režimu. Zbog toga što je unutrašnja struktura tranzistora obično optimizovana za rad u direktnom režimu, zamena emitera i kolektora čini vrednosti <math>\alpha\,</math> i <math>\beta\,</math> manjim u inverznom režimu nego u direktnom režimu. Obično, <math>\alpha\,</math> u inverzom modu je manje od 0,5.
 
Male promene u [[električni napon|naponu]]u priključenim na spoj emiter-baza izaziva da se struja koja teče između kolektora i emitera značajno promeni. Ovaj efekat se može koristiti da se poveća ulazna struja. Bipolarni tranzistori se mogu smatrati kao naponki kontrolisanim strujnim izvorima, ali se obično karakterišu kao strujni pojačavači zbog male impedanse u bazi. Rani tranzistori su bili napravljeni od [[germanijum]]a, ali su moderni bipolarni trantistori napravljeni od [[silicijumsilicij]]auma.
 
== Osetljivost tranzistora ==
Red 29:
(Nota: na ovoj slici strelice prikazuju smer struje koji je je saglasan sa konvencionalnim smerom struje - tok elektrona je suprotan smeru strelica pošto elektroni nose negativno [[naelektrisanje]]). Odnos struje kolektora i struje baze se naziva strujno pojačanje. Ovo pojačanje je obično vrlo veliko i često je 100 ili više. Trebalo bi i napomenuti da je struja baze u eksponencijalnoj zavisnosti od -{<math>V_\mathrm{BE}</math>}-. Za tipičan tranzistor, povećanje -{<math>V_\mathrm{BE}</math>}- od samo 60 -{mV}- povećava struju baze 10 puta.
 
Tranzistori imaju različite režime rada. U linearnom režimu, struja kolektora (emitera) je približno proporcionalna struji baze, ali nekoliko puta veća, čineći ovo idealnim modelom za [[pojačavačpojačalo|pojačanje]] struje. Bipolarni tranzistor ulazi u zasićenje kada se struja baze poveća do tačke kada spoljašnje kolo sprečava struju kolektora da dalje raste. U toj tački, spoj baza-kolektor postaje takođe direktno polarisan. Zaostali napon opada 100 do 300 mV (u zavisnosti od količine bazne struje).
 
Znatno ređe, bipolarni tranzistori rada sa zamenjenim kolektorom i emiterem, tako da struja baza-kolektor može da kontroliše struju emiter-kolektor. Pojačanje struje u ovom režimu je mnogo manje (na primer 2 umesto 100).
Red 35:
Tranzistor radi u režimu zakočenja kada je napon baza-kolektor premali da bi proticala neka značajnija struja. Za tipični silicijumski tranzistor, to je za slučaj kada je napon manji od 0,7 V. Bipolarni tranzisto koji radi samo u režimimi zakočenja i zasićenja se može posmatrati kao elektronski prekidač.
 
Zbog svoje temperaturne osetljivosti, bipolarni tranzistor se može koristiti za merenje temperature. Njegova nelinearna karakteristika se takođe može iskoristiti da računa [[logaritam|logaritme]]. Germanijumski tranzistori su bili često korišćeni [[1950e1950-e|pedesetih]] i [[1960e1960-e|šezdesetih]], i dok poseduju manji napon praga, čineći ih podesnijim za neke primene, takođe ima veliku sklonost prema termalnom proboju.
 
== Teorija i modelovanje ==