Belo Horizonte – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q42800 (translate me)
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 30:
|-----
|-
! colspan=2 align=center style="border-top:1px solid" | '''Položaj u [[Minas ŽeraisGerais|Minas Žeraisu]]u i [[Brazil]]u'''
[[Datoteka:Belo_Horizonte_in_Brazil.png|250px|Položaj Belo Horizontea]]
|}
 
'''Belo Horizonte''' ([[portugalski jezik|portugalski]]: ''Belo Horizonte'', znači '''lep horizont''') je jedan od četiri najveća grada i regije u [[Brazil]]u i glavni je grad države [[Minas ŽeraisGerais|Minas Žeraisa]]a. Neformalni naziv grada je '''Beaga''' (''Beagá''), jer tako na portugalskom jeziku zvuče inicijali BH. Beaga je centar veoma intenzivne ekonomske i kulturne aktivnosti sa izvrsnom infrastrukturom i na nacionalnom i na internacionalnom nivou.
 
Jedna od zanimljivih karakteristika Belo Horizontea, po kojoj je najpoznatiji u Brazilu je neproporcionalan odnos u broj žena i muškaraca. Sredinom 90ih godina 20og vijeka, u gradu je bilo 175 000 žena više nego muškaraca. Niko ne zna razlog ovome, ali se pretpostavlja da je razlog to što muškarci odlaze iz grada u potrazi za poslom, a žene ipak ostaju uz porodice u BH.
Red 43:
Selo je raslo iz razloga što su i krda prolazila ovim krajem na putu ka regionu rijeke [[Sao Fransisko (reka)|Sao Fransisko]]. Putnici su ovdje odlazili u drvenu kapelu kako bi se pomolili za dobar put. Na mjestu tadašnje kapelice nalazi se sada [[katedrala Boa Vijažem]] (''Catedral da Boa Viagem'', gdje ''Boa Viagem'' znači ''dobar put''), a naselje oko njega Boa Vijažem.
 
Kada je [[1889]], godine Brazil postao republika, mjesto je promijenilo ime Kraljev Koral u Belo Horizonte. Prvobitna namjera je bila da se mjestu da ime Novo Horizonte (''Novo Horizonte'') - Novi Horizont. [[7. decembar12.|7. decembra]], [[1893]], Belo Horizonte je izabran za mjesto novog glavnog grada Minas Žeraisa, koji bi trebalo zamijeniti dotadašnji [[Ouro Preto]]. Belo Horizonte je prvi planirani grad u Brazilu. Centar grada je imao isplaniranu mrežu ulica, ispresecanu sa dijagonalnim avenijama, a od parkova je ostao samo veliki centralni park. Naseljavanje i proširivanje grada, naročito u zadnjih 20 godina dvadesetog vijeka je učinilo da ovako originalan urbanistički plan bude prevaziđen. Grad je trebalo da opet promijeni ime i da se zove '''''Cidade de Minas''''', čak je i proglašen glavnim gradom, [[12. decembar12.|12. decembra]], [[1897]]. pod nazivom ''Cidade de Minas'', ali ovo ime nikada nije postalo popularno među građanima, pa je i definitivno [[1901]]. godine zvanično vraćeno prvobitno ime Belo Horizonte.
 
Zbog prevaziđenog [[urbanizam|urbanizma]], i velikih talasa doseljavanja, 20% populacije u gradu nema kanalizaciju, a poplave i kiše još uvijek odnosne živote i imovinu. Iako je u pitanju metropola i jedan od najvećih gradova u Brazilu, Belo Horizonte se i dalje smatra najvećim malim gradom na svijetu.
Red 53:
Osam kilometara, od centra Belo Horizontea, nalazi se oblast [[Pampulja]] je oblast, sa sjajnim vještačkim jezerom i modernim vilama. Tu se nalazi izvrsna katedrala ''San Francisco de Assis'', kao i stadion [[Atletiko Mineiro|Atletiko Mineira]], poznat kao [[Mineirao]], najveći stadion u državi. U Pampulji se nalazi i Ekološki i Zoološki park.
===Mangabejras===
Mangaberajs je najelitnija četvrt Belo Horizontea. Između predivnih zgrada nalazi se i Papin Trg, na kojem je [[Ivan Pavao II.|Papa Jovan Pavle II]] održao poslanicu u kojoj je izjavio ''"... kakav lijep horizont!"''. U blizini se nalazi i park Mangaberajs (''Parque das Mangabeiras''), toliko velik da ima sopstveni interni autobuski servis.
 
===Savasi===
Red 74:
* [[Atletiko Mineiro]] (''Clube Atlético Mineiro''), popularni '''pijetlovi''', višestruki prvaci države (Minas Žerais), osvajači KONMEBOL kupa. Iz ovog kluba su potekli mnogi veliki brazilski fudbaleri kao što su golman [[Tafarel]], [[Žilberto Silva]] i [[Žulijano Beleti]].
* [[Amerika Mineiro|Amerika]] (''América Futebol Clube'') - nižerazredni klub, poznatiji kao '''zečevi''', iznjedrio je brazilskog reprezantativca [[Fred]]a.
* [[Cruzeiro Esporte Clube|Kruzeiro]] ''Cruzeiro Esporte Clube'' - '''lisice''' su ljuti rivali pijetlova i jedini su tim u Brazilu koji su osvojili trostruku krunu, Prvenstvo Brazila, Kup Brazila i Šampionat države (Minas Žerais). Iz kluba je izašlo mnogo velikih fudbalera, a u njemu je i [[Ronaldo]] započeo svoju profesionalnu karijeru.
 
== Vanjske veze ==