Barry Lyndon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 27 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q471716 na Wikidati
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 17:
}}
 
'''''Barry Lyndon''''' je [[Velikaujedinjeno BritanijaKraljevstvo|britanska]] povijesna [[drama]] iz [[1975]]. koju je režirao ''[[Stanley Kubrick]]'', a kojemu je to 10. dugometražni [[film]]. Kubrick je kao podlogu ovog filma uzeo istoimeni [[roman]] ''[[William Makepeace Tackery|Williama Tackerya]]''. Film je, uz Kubrickovu režiju, uvelike zadužila i vrlo dobra gluma tv-zvijezde ''[[Ryan O'Neal|Ryana O'Neala]]'' u naslovnoj ulozi, a film je bio nominiran za [[Oscar]]a u 7 kategorija.
 
== Filmska ekipa ==
Režija: [[Stanley Kubrick]]
 
Glume: [[Ryan O'Neal]] ('''Barry Lyndon'''), [[Marisa Berenson]] ('''Lady Lyndon'''), [[Patrick Magee]] ('''Chevalier de Balibari'''), [[Hardy Krüger|Hardy Kruger]] ('''Kapetan Potzdorf''') i drugi
 
== Radnja ==
{{Otkrivanje radnje}}
 
[[18. vijek|18. stoljeće]], [[Irska]]. '''Redmond Barry''' je ambiciozan i tvrdoglav mladić, pun irskog ponosa. Nakon dvoboja sa engleskim časnikom, a misleći da ga je ubio, bježi zbog straha od zatvora, te se uputi u [[Dublin]]. Nakon pljačke ostaje bez novca te se prijavljuje u sedmogodišnji rat, prvo u britanskoj, pa u pruskoj vojsci. U Njemačkoj izgubi volju za ratom te pokuša pobječi u neutalnu Nizozemsku, ali ga uhvati časnik Potzdorf. Potzdorfov ujak mu da zadatak promatrati prevaranta u kartanju '''Chevaliera de Balibarija''', koji se sumnjiči da je austrijski špijun. No Barrya tako očara Balibarijeva ličnost da mu sve iskreno ispriča, te od tada počne raditi kao dvostruki agent za njega.
 
Zajedno pobjegnu te se smjeste u Engleskoj. Tamo se zaljubi '''lady Lyndon''', pa ju, nakon smrti lorda Lyndona, ženi te tako stječe titulu lorda. Kako bi od kralja dobio plemičku titulu, počinje trošiti velike sume kako bi postao omiljen. No Lord Bullingdon, sin lady Lyndon i njenog prvog supruga, ne voli Barrya te ga javno isprovocira i uvrijedi na nekoj svečanosti, na što ga ovaj istuče. Godine prolaze a Barry je postao omražen na dvoru. Odrasli Bullington ga izazove na dvoboj. Pri tom Barry biva ranjen u nogu te potane invalid. Bullington ga natjera napustiti Englesku.