Razlike između izmjena na stranici "Banka"

Obrisan 1 bajt ,  prije 8 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: migracija 94 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q22687 na Wikidati)
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
'''Banka''' je poslovna organizacija, koja nudi [[finansije|finansijske]] usluge za [[profit]]. Tradicionalne usluge banke uključuju primanje depozita novca, davanje novca iz depozita, procesovanje novčanih transakcija i usluge kreditiranja. Mnoge banke nude podršku finansijskih usluga [[preduzeće|preduzećima]], industrijskim i drugima vrstama kompanija i korporacija, u cilju uvećavanja profita; npr., kreditiranje, paketi osiguranja, razna finansijska ulaganja, podršku u razmjeni tržišnih dobara.
 
Prva moderna banka, [[Banka Svetog Đorđa]] (''Banco di San Giorgio'') je osnovana početkom 15. veka u [[ĐenovaGenova|Đenovi]] u [[Italija|Italiji]].
 
'''Bankarstvo''' je sistem poslovanja, u čijoj osnovi se nalazi interes. Najvažniji posao [[banka|banke]] kao osnovnog subjekta u sistemu bankarstva je interes na zajam - što znači da banka daje [[novac]] na zajam na određeno vreme a nakon isteka tog perioda dobija novac nazad uz uvećanu vrednost-kamatu ili interes. Postoji mnogo varijacija ali ovo je suština bankarstva. Banka obavlja i neke sporedne delatnosti ( npr. investicione, sponzorske) ali sve one su u funkciji tzv. oplođenog novca - za bankara novac koji ne donosi dobit, nego stoji neoplođen, je novac koji gubi vrednost.
64.473

izmjene