Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
[[Datoteka:Bajagaiinstruktori09.jpg|thumb|300px|Bajaga i instruktori na nastupu uživo]]
'''Bajaga i instruktori''' je [[SFRJsocijalistička Federativna Republika Jugoslavija|jugoslovenska]] rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista [[Momčilo Bajagić Bajaga]] u [[Beograd]]u [[1984]]. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su [[Bijelo dugme]].
 
== Istorija ==
Red 9:
Bajaga i instruktori su krenuli u nešto drugačijem smeru objavivši album "''[[Jahači magle]]''" ([[1987]]). godine. Na albumu je vidljivo daljnje eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima i predstavljao je tehničko remek-delo u pogledu kreativnosti i kvaliteta zvuka. I ovaj put je svaka pesma na albumu postala hit: "''300 na sat''" - back vokal Josipa Lisac, "''Samo na je ljubav potrebna''" i "''Kao da ne zna da je gotivim''", kao i vrlo popularna pesma "''442 do Beograda''" i još jedna rok-džez fuzija "''Red i mir''". Kao i na "''Sa druge strane jastuka''", Bajaga i [[Dejan Cukić]] su delili vokalne dužnosti - to je posebno očigledno u hitu "''Svemirska policija''".
 
Nakon "''Jahača magle''", Dejan Cukić je napustio Bajagu i instruktore i osnovao svoju grupu [[Spori ritam bend]]. I pored toga, Bajaga i instruktori su izbacili nov album pod imenom "''[[Prodavnica tajni]]''" ([[1988]]). godine. Delom inspirisana turnejom Bajage i instruktora po bivšem [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]], "''Prodavnica tajni''" je imala [[melanholijamelankolija|melanholičniju]] atmosferu od prethodna tri albuma, ali se na albumu našlo i nekoliko lepih sporijih pesama i balada. Među njima je bila pesma "''Plavi safir''", koja će postati jedna on najvećih jugoslovenskih pop hitova svih vremena. Na albumu su se našli hitovi kao što su "''Gore-dole''", "''Verujem, ne verujem''", "''Godine prolaze''" i "''Život je nekad siv, nekad žut''".
 
Povratak grupe bio je [[1989]]. albumom "''[[Neka svemir čuje nemir]]''" , kompilacijom novih pesama i nastupa uživo. Naslovna pesma "''Neka svemir čuje nemir''" i pop numera "''Na vrhovima prstiju''" su ostali jedni od najvećih hitova grupe do današnjih dana.
Red 29:
Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.
 
Beograđani su posebno privrženi Bajaginim pesmama iz 80-tihi početka 90-tih za koje se smatra da u velikoj meri simbolišu ovaj grad. Nedavni koncerti Bajage i instruktora u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i u ostatku [[Evropa|Evrope]], [[Kanada|Kanade]] i [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Država]] su dokazali da grupa još uvek uživa veliku popularnost.
 
Momčilo Bajagić Bajaga je vodaće figura grupe. Važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, a pisao je pesme i za [[Zdravko Čolić|Zdravka Čolića]].