BAFTA – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 1:
'''BAFTA ''' (''The British Academy of Film and Television Arts'', prevedeno "''Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti''" ) je [[Velikaujedinjeno BritanijaKraljevstvo|britanska]] organizacija koja dodjeljuje nagrade filmovima, televiziji i interaktivnim medijima jednom godišnje.
 
== Uvod ==
'''BAFTA''' je osnovana [[1947]]. kao "''Britanska filmska akademija''" od slavnih filmskih umjetnika, među kojima su bili [[David Lean]], [[Carol Reed]], [[Charles Laughton]] i drugi. Njen cilj je bio ojačati filmsku industriju koja je oslabila nakon [[2.drugi svjetski rat|2. svjetskog rata]]. [[1958]]. akademija se spojila sa organizacijom "''The Guild of Television Producers and Directors''" da bi konačno postala BAFTA [[1976]].
 
Njen glavni ured je u Piccadilly u [[London]]u, a kipovi imaju oblik maske po uzoru na [[teatar|pozorište]]. Članovi mogu postati oni radnici koji su bili barem 4 godine zaposleni u industriji filma, televizije ili interaktivnih medija te koji su preporučeni od drugih članova. [[2004]]. BAFTA je brojala oko 4.000 članova. Ukupno se dodjeljuje u 19 kategorija. Mjesto održavanja je u '''Odeon kinu''' u Londonu te se redovno uživo prenosi od [[BBC]]-a.
 
== Prezentacije ==