Avogadrov broj – razlika između verzija

Dodano 15 bajtova ,  prije 9 godina
m
Bot: popravljanje preusmjeravanja
m (Bot: migracija 62 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q6203 na Wikidati)
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
'''Avogadrov broj''', poznat još i kao '''Avogadrova konstanta''', je broj [[molekulmolekula]]a u jednom [[mol (jedinica)|molu]]-u supstance. Označava se simbolom ''N<sub>A</sub>'' (ili ''L'' po austrijkom fizičaru [[Johan Jozef Lošmit|Johanu Jozefu Lošmitu]], koji je prvi odredio približnu veličinu molekula, ali ovo drugo se izbegava jer L je oznaka i za [[Lošmitova konstanta|Lošmitovu konstantu]]). Zvanično je definisan kao broj atoma [[ugljenik|C]]-12 u 12 grama ove supstance. Avogadrov broj iznosi 6,022 141 99(47) · 10<sup>23</sup> mol<sup>-1</sup>
 
Treba skrenuti pažnju da Avogadrov broj nije [[bezdimenziona veličina]].
Pošto su zapremine kapi i sloja jednake '''S∙d = V<sub>0</sub>''', biće:
:'''d=V<sub>0</sub>/S'''
Radi određivanja [[prečnikpromjer|prečnika]]a jednog molekula ulja treba, dakle, izmeriti [[zapreminavolumen|zapreminu]] jedne kapi ulja i površinu ulja razlivenog na površini vode. Zapremina jedne kapi ulja može se odrediti, između ostalog, pomoću kapaljke sa [[menzura|menzurom]].
 
'''Površina monomolekulskog sloja određuje se na sledeći način:'''
velika čista posuda napuni se vodom čija je dubina otprilike 1 cm. Na centar površine vode pospe se tanak sloj fino sprašene krede male površine (dobija se struganjem krede finim brusnim papirom). Pri pažljivom otkidanju jedne kapi iznad centra posude, (kap se spušta sa male visine) obrazovani sloj potiskuje prah ka zidovima posude. Formirani sloj ulja je približno oblika kruga i njegova površina se može odrediti merenjem prečnika.
 
Ukoliko bi se za izvođenje ogleda koristila čista [[oleinska kiselina]], posuda za vodu bi trebalo da bude džinovska. Zato se za izvođenje ogleda koristi rastvor oleinske kiseline u [[alkoholalkoholi|alkoholu]]u, u kojem oleinska kiselina zauzima 1/400 deo zapremine. Ovo treba uzeti u obzir pri izračunavanju zapremine oleinske kiseline koja se nalazi u jednoj kapi (alkohol se rastvara u vodi i ne učestvuje u formiranju sloja).
 
Avogadrov broj se može odrediti po formuli:
64.473

izmjene