Žitarice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Vatrena ptica (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 109.72.58.190
mNema sažetka izmjene
Red 15:
Raz se takodje koristi u ishrani ljudi i domacih zivotinja.Od parazitne gljive razi,razene glavice,dobijaju se lekovi za zaustavljanje krvarenja.
 
=== [[JecamJečam]] ===
 
Sve forme ječma svrstane su u jednu vrstu pod nazivom hordeum sativum jesen i to:
*I grupa - višeredi jebacječac
*II grupa - prelazni jebacječac
*III grupa - dvoredi jebacječac
*IV grupa - nepotpuni jebacječac
*V grupa - labilni jebacječac
 
Selekcija jebacaječaca ide u dva osnovna pravca i to prema nemeni. JebacJečam namenjen za proizvodnju slada i jebacječam namenjen za animalnuživotinjsku i humanučovečiju ishranu treba da je sa što većim udelom belančevina. I u jednom i u drugom pravcu do sada je selekcionisan veliki broj sorti, koje su prilagodjeneprilagođene određenim agroekološkim uslovima.
 
=== [[zobZob]] ===
 
Zbog nekoliko zahteva sa povećanom količinom vodenog taloga rasprostranjenost ovsa je relativno mala. Većina kulturnih formi ovsa se deli na ovas metličar i ovas zastavičar. Obe podvrste imaju više varijateta koji se razilikuju po broju zrna. U okviru svakog varijateta selekcionisano je više sorti.
Red 38:
Kukuruz se može svrstati u sledeću grupu: koKITAR, tvrdKURAC, zuban, mekunac, vošteni kukuruz, šećerac i plevičar. Pored nabrojanih ima i drugih grupa koje nisu značajne sa stanovišta industrijske prerade. Od svih grupa ekonomski su najznačajniji zubani i tvrdunci.
kao i za ljudsku upotrebu (preradjen) koristi se i za preradu stocne hrane (krave,svinje,kokoske) veoma znacajnu ulogu ma jer pospesuje plodnost sperme tokom svog rasta i rasprostranjuje svoju vrstu (ovas,raz,jebac,pirinac..) znatno povecanje proizvodnje se ocekuje za nekoliko godina kada ne bude susa u nekim krajevima gde se gaje zitarice. grupe neznacajne za stanovnisto (retke grupe kod nas u Srbiji) su: 1.jovica (ulogu imma list i sepurika) 2.lopanderi (juzni krajevi puno svetlosti i toplote) 3. gagari (rastu na mokrim podrucjima (kraj bara jezera ) 4. kite (pogodni za plodjenje zemljista ,rastu na srednnje toplim mestima) 5. pickari (rasprostranjeni svuda,koriste se u stocarstvu) 6.sexoli (plodjenje)7. jebaci (plodjenje polnim putem )
 
[[Category:Žitarice|*]]