Razlike između izmjena na stranici "Karibi (narod)"

Dodana 3 bajta ,  prije 7 godina
m/м
pravopis nabrzaka
m/м (Bot: Migrating 30 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q27106 (translate me))
m/м (pravopis nabrzaka)
 
[[Datoteka:Carib woman in traditional dress.jpg|thumb|Žena sa djetetom.]]
[[Datoteka:School girls Bigi Poika.jpg|thumb|Karipske djevojčice iz Surinama.]]
'''Carib''' (Karaibi; Kalinago; pl.Caribs), indijanski narod porijeklom sa [[Mali Antili|Malih Antila]] ozloglašeni zbog kanibalizma. Pleme je svoje ime dalo porodici Cariban (karipskpoj porodici) kao i plemenima koja govore jezicima te porodice. Na Malim Antilima gotovo su potpuno nestali, osim stotinjak na otoku Dominica (na rezervatu), uključujući mješance na Dominiki ih je oko 3,000. Današnji ostaci pravih Kariba su i Galibi ili Cariña sa sjevera Južna [[Amerika|Južne Amerike]] i Carif (Garifuna, zvani i Black Caribs; Crni Karibi) u Srednjoj Americi, osobito u [[Honduras]]u, [[Belize]]u i [[Gvatemala|Gvatemali]]. Indijanci Carif ili [[Garifuna]] toliko su se izmješaliizmiješali s crncima da ih se uopće nemožene može ralikovati, svoj jezik ipak su zadržali. Za Karibe lingvisti vole reći da pripadaju jezičnoj porodici Arawak, toga radi, što su preuzeli jezik nesretnih Arawaka koje su stalno proganjali, i koji su od ovih živjeli u stalnom strahu. -Nazivi Kalihna, Cariña, Carib, Carif, [[Galibi]], Garifuna, varijante su istog imena koje danas nose njihove razne grupe. Istoga porijekla je i riječ 'kanibal' (ljudožder).
 
-U vrijeme invazije Španjolaca, Karibi su živjeli na Malim Antilima i dijelovima južnoameričke obale.Oni su bili ratoboran narod porijeklom s obale kasnijih triju Gvajana odakle su se raspršili po Zapadnim Indijama. Na otok Dominicu došli su (računa se) oko 400. godine nakon Krista. Aravački jezik su pokupili (prema Carrie Martin) na Trinidadu. Živjeli su od obrade tla (manioka) i ribarenja, sakupljana školjkaša i hvatanja rakova uz obalu. Na otocima se nije imalo puno toga loviti; iguane i kornjače. Kanu izdubljen u deblu i oružje (veliki luk i strijela) glavni su simboli njihove materijalne kulture. Po vjeri bili su šamanisti, od bogova spominje se Mabouya.
[[1795]]. godine dio Kariba sa [[Sveti Vincent|Saint Vincenta]] deportiran je na otok Roatan pred obalom Hondurasa odakle su se raširili po srednjoameričkoj obali, to su Garifuna ili Carif.