Periferni nervni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 13:
 
=== Somatski nervni sistem ==
Somatski dio perifernog nervnog sistema zadužen je za motoričku inervaciju poprečnoprugastih mišića, koji su pod kontrolom naše volje i za osjetnu ili senzibilnu inervaciju kože i organa za propriocepciju. U svrhu razlikovanja putanje kojom se impuls kreće iz CNS-a, mogu se razlikovati '''aferentna''' ili dovodna vlakna, koja prenose različite osjete sa kože (temperatura, bol,vlakna. dodirMotorna (eferentna) dovlakna određenihpolaze centaraiz unutarprednjeg centralnogroga nervnogkičmene sistemamoždine, paosjetna se(aferentna) premavlakna tomeulaze nazivaju"prekopčana" ipreko osjetna,spinalnog teganglija '''eferentna'''u ilistražnji odvodnarog vlaknakičmene kojamoždine. odvodeOba odgovarajućivlakna motoričkise odgovorudružuju odi CNS-ačine dojedan efektoraspinalni nerv, odnosnokoji poprečnoprugastogse mišića.podijeli na četiri grane:
 
Spinalni živci (lat. ''Nervi Spinales'') koji polaze iz kičmene moždine (ili u nju ulaze) glavni su nosioci ovog dijela perifernog nervnog sistema. Jedan spinalni živac je funkcionalno uglavnom mješovit, što znači da sadrži i aferentna i eferentna vlakna. Motorna (eferentna) vlakna polaze iz prednjeg roga kičmene moždine, osjetna (aferentna) vlakna ulaze "prekopčana" preko spinalnog ganglija u stražnji rog kičmene moždine. Oba vlakna se udružuju i čine jedan spinalni nerv, koji se podijeli na četiri grane:
* prednju (lat. ''ramus anterior'')
* stražnju (lat. ''ramus posterior'')
Linija 53 ⟶ 51:
* X - '''n. vagus''' (mnogobrojne uloge u invervaciji organa i pojedinih mišića, te dijelom čula okusa, glavni oponent simpatičkom sistemu)
* XI - '''n. accessorius''' (inervira velike mišiće leđa m. trapezius et sternocleidomastoideus, isključivo motorni)
* XII - {{Commonscat|Peripheral nervous system}}
* XII - '''n. hypoglossus''' (za mišiće jezika)
 
=== Autonomni nervni sistem ===
Dio je perifernog nervnog sistema na koji možemo rijetko ili nikako imati oticaj sopstvenom voljom. Zadužen je za kontrolu rada organa i njihovih sistema. Njegova se vlakna distribuiraju kroz spinalne, kranijalne ili nerve koje polaze od autonomnih stabala. Autonomnom nervnom sistemu pripada veliki broj ganglija - nakupina [[Neuron|neurona]] (živčanih ćelija) izvan centralnog nervnog sistema.
 
Podjela na simpatički i parasimpatički sistem je utvrđena na osnovu funkcije, uz pomoć imunocitohemijskih metoda. Naime, određeni [[Neurotramsmiteri|neurotransmiteri]] su specifični za svaki od ovih sistema.
 
 
{{Nervni sistem}}
 
{{stub-biol}}
{{Commonscat|Peripheral nervous system}}
 
[[Kategorija:Nervni sistem]]