Fazna modulacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Fazna modulacija''' je vrsta [[modulacija|modulacije]] pri kojoj se fazni pomak noseće [[frekvencija|frekvencije]] mijenja proporcionalno signalu korisne [[informacija|informacije]]. [[Amplituda]] noseće frekvencije se drži konstantnom. Uz [[amplitudna modulacija|amplitudnu]] i [[frekventna modulacija|frekventnu modulaciju]], predstavlja jednu od tri osnovne vrste modulacije. Zbog sličnosti, fazna i frekventna modulacija se jednim imenom zovu ugaona modulacija (eng. angle modulation).
'''Фазна модулација''' је врста [[модулација|модулације]] при којој се фазни помак носеће [[фреквенција|фреквенције]] мијења пропорционално сигналу корисне [[информација|информације]]. [[Амплитуда]] носеће фреквенције се држи константном. Уз [[амплитудна модулација|амплитудну]] и [[фреквентна модулација|фреквентну модулацију]], представља једну од три основне врсте модулације. Због сличности, фазна и фреквентна модулација се једним именом зову угаона модулација (енг. angle modulation).
 
Ako je signal informacije analogni signal (glas, muzika), fazni pomak noseće frekvencije će se mijenjati kontinualno u određenom opsegu. Ako je signal informacije digitalni signal, fazni pomak noseće frekvencije može imati dvije ili više diskretnih vrijednosti. U najjednostavnijem obliku PSK (eng. PSK, Phase Shift Keying) fazni pomak može da se održava na jednoj vrijednosti za digitalnu nulu, a na drugoj za jedinicu.
Ако је сигнал информације аналогни сигнал (глас, музика), фазни помак носеће фреквенције ће се мијењати континуално у одређеном опсегу. Ако је сигнал информације дигитални сигнал, фазни помак носеће фреквенције може имати двије или више дискретних вриједности. У најједноставнијем облику ПСК (енг. PSK, Phase Shift Keying) фазни помак може да се одржава на једној вриједности за дигиталну нулу, а на другој за јединицу.
 
==Frekventna ili fazna modulacija?==
==Фреквентна или фазна модулација?==
Frekventna i fazna modulacija su vrlo slične: nije moguće mijenjati samo fazu bez promjene frekvencije, i obrnuto. Razlikujemo ih samo u tome koja osobina nosioca se direktno mijenja. Ako se direktno mijenja frekvencija, a indirektno faza, govorimo o frekventnoj modulaciji. Ako se direktno mijenja faza, a indirektno frekvencija, govorimo o faznoj modulaciji.
Фреквентна и фазна модулација су врло сличне: није могуће мијењати само фазу без промјене фреквенције, и обрнуто. Разликујемо их само у томе која особина носиоца се директно мијења. Ако се директно мијења фреквенција, а индиректно фаза, говоримо о фреквентној модулацији. Ако се директно мијења фаза, а индиректно фреквенција, говоримо о фазној модулацији.
 
==Primjena==
==Примјена==
Rijetko se koristi za radio prijenos. Često se koristi u digitalnim sintisajzerima muzike.
Ријетко се користи за радио пријенос. Често се користи у дигиталним синтисајзерима музике.
 
==Mogući oblici modulacije==
==Могући облици модулације==
Razmotrimo matematički izraz za sinusoidalni [[talas]]:
Размотримо математички израз за синусоидални [[талас]]:
 
v = Vp sin (2πft+θ) илиili
 
v = Vp sin (ωt+θ)
 
gdje je
гдје је
 
* v = trenutna vrijednost sinusoidalnog [[napon]]a
* v = тренутна вриједност синусоидалног [[напон]]а
* Vp = vršna vrijednost sinusoidalnog napona
* Vp = вршна вриједност синусоидалног напона
* f = [[фреквенцијаfrekvencija]] (Hz)
* ω = 2πf = угаонаugaona брзинаbrzina
* t = вријемеvrijeme (s)
* ωt = 2πft = угаоugao уu радијанимаradijanima
* θ = фазниfazni угаоugao
 
Iz ovoga možemo vidjeti da postoje tri načina modulacije, ovisno o tome na koji način se mijenja nosilac. To su amplitudna, frekventna i fazna modulacija.
Из овога можемо видјети да постоје три начина модулације, овисно о томе на који начин се мијења носилац. То су амплитудна, фреквентна и фазна модулација.
 
==Literatura==
==Литература==
*Electronic Communication Systems, Fundamentals Through Advanced, 4th edition, Wayne Tomasi, ISBN 0-13-022125-2