Mrežna enciklopedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 12:
 
===Wikipedia===
Višejezična [[Wikipedia]] je najveći i najpoznatiji primjer otvorene internetske enciklopedije tipa Wiki. To je jedna od najranijih enciklopedija koja se na internetu razvija od god. 2001, a dosad u glavnoj engleskoj varijanti ima preko 2.000300.000 naslova. Uz nju se zatim paralelno razvio još niz nacionalnih varijanti, dosad na nekih 250 jezika sa ukupno oko 5.000.000 raznojezičnih naslova, a od toga deset glavnih svjetskih jezika imaju wikipedije s preko 200.000 naslova. Za koncept ove enciklopedije je osim potpune otvorenosti još značajan neutralan pristup sadržaju teksta tj. prilagođen shvatanju većine saradnika, a unose se uglavnom poznati već objavljeni podaci. Sve ostalo vidi detaljnije na posebnom linku [[Wikipedia]].
 
U novije vrijeme, zbog raznih tehničkih, metodičkih i idejnih neslaganja, izvan Wikipedije je odvojeno više autonomnih jednojezičnih wiki-enciklopedija koje zajedno imaju preko 3.000.000 tekstova. Od tih samostalnih su najveće poluotvorenog tipa: američka ''Cassiopedia'' s gotovo milion i po naslova te novi kineski ''BaideWiki'' već s blizu milion tekstova.
Red 78:
===Baide Wiki===
BaideWiki ili noviji naziv ''Baidu-Baike'' (= Bijeli Sveznadar), nova je kineska wiki-enciklopedija poluotvorenog tipa, izdvojena 2006. od glavne Wikipedije. Kineska vlast sada ulaže ogromna sredstva za internet, pa je BaiduBaike obilno sponzorisana uz moćne servere, nakon čega je u Kini tehnički ukinuto gledanje Wikipedije i obratno (BaideWiki izvan Kine).
BaiduBaike ima golemi broj blizu ''pola milijarde'' saradnika (više od Wikipedije), gdje mnogobrojni kineski studenti i gimnazijalci za domaće zadaće pišu nove wiki-članke, pa je njen porast najbrži na internetu. Nakon godinu i po, brojem je prestigla drugu, njemačku Wikipediju i ima preko '''''9501.000.000''''' tekstova koncempočetkom 20072008, uz brzi porast prekoiznad ''50.000'' mjesečno, pa za koju godinu možda dostigne i glavnu Wikipediju. Pristup je slobodan, a novosti i dopune idu samo preko stručne redakcije koja traži određenu kvalitetu i pozitivan pristup kineskim temama. Ograničena je samo na kineski jezik i pismo, te je za nas i Evropu od slabe koristi: ''vidi pobliže'' [[Wikislavia - Metapedia]].
 
===Wiki Znanie===