Razlike između izmjena na stranici "E-mail"

Obrisano 18 bajtova ,  prije 8 godina
nema sažetka uređivanja
(Reverted 1 edit by 94.250.11.186 (talk). (TW))
U to vreme internet je bio mreža od nekoliko desetina računara, uglavnom u Americi, u okviru projekta američke vojske pod imenom ARPA. Za nadležne nije predstavljalo malo iznenađenje kada su dve godine kasnije utvrdili da od ukupnog prometa na mreži čak tri četvrtine otpada na elektronsku poštu, jedan takoreći nusproizvod.
 
Danas je elektronska pošta vodeći servis na internetu, i smatra se da je u svetu koristi više od pola milijarde ljudi, dok su procene da će je [[20052000]]. koristiti 1,2 milijarde. Većina poruka je trivijalna, najveću gužvu prave reklame svake vrste kao i mejlovi inicirani (i inficirani) različitim [[virus]]ima. No, život bez imejla mnogima je danas potpuno nezamisliv.
Pored programa za razmenu pošte, Rej Tomlinson je odgovoran za masovnu upotrebu znaka [[@]] (et, poznatiji kao „ludo a“ ili „majmun“, u Finskoj „uspavana mačka“, u [[Koreja|Koreji]] „puž“, u [[Mađarska|Mađarskoj]] „bubica“, dok se kod [[Sloveni|Slovena]] sve više naziva svojim imenom “deset hiljada“ ili “tma“). Smišljajući kako da razvrsta primaoce poruka odlučio je da njihova imena i imena računara na kojima se nalaze njihovi nalozi razdvoji nekim znakom interpunkcije. Kako je na svojoj tastaturi imao samo 12 takvih znakova na raspolaganju, odlučio se za onaj koji se nikada ne koristi u pisanju poruka. Njegov princip adresiranja koristi se i dan-danas.
 
Razvoj imejla zaokružen je [[1975]]. godine kada je programer po imenu [[Džon Vitalpdja]] napisao program “Msg“ (od engleskog “message“ tj. poruka). Njegov istorijski doprinos sastoji se u genijalnoj ideji da u program uvrsti opciju odgovaranja na poruku, takozvano “Re“ (reply) koje je on tada nazvao “answer“ (odgovor). Dve godine kasnije [[Ted Majer]] i [[Ostin Henderson]] izbacili su protokol za prenošenje poruka u kojem su definisali koje informacije (osim vašeg teksta) imejl poruka treba da nosi i od tada nije bilo značajnijih promena strukture imejla.
* [http://www.worldtopix.com/email_history.html Historija Emaila] (en)
{{commonscat|E-mail}}
Anonimni korisnik