Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Reverted to revision 1493060 by Radivojl. (TW)
Red 1:
[[Datoteka:Bajagaiinstruktori09.jpg|thumb|300px|Bajaga i instruktori na nastupu uživo]]
'''Bajaga i instruktori''' je [[SFRJ|jugoslovenska]] i [[Srbija|srpska]] rok grupa. Grupu je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista [[Momčilo Bajagić Bajaga]] u [[Beograd]]u [[1984]]. i grupa je i dan danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju i veliki broj hitova koji je smeštaju u sam vrh rok scene bivše Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su [[Bijelo dugme]] i [[Riblja čorba]].
Jugoslavije, uz ostale popularne grupe kao što su [[Bijelo dugme]].
 
== Istorija ==
=== 80-te ===
Momčilo Bajagić je bio član rock grupe [[Riblja čorba]] od [[1978]]. do [[1984]]. On nije nameravao da napusti Čorbu, ali su ga događaji naterali da krene u tom pravcu i [[12. april]]a [[1984]]. Bajaga i instruktori imaju svoj prvi [[Koncert (muzička priredba)|koncert]] u [[Zagreb]]u. Album "''[[Pozitivna geografija]]"'' je postao hit, sa pesmama poput "''Limene trube"'' i "''Papaline"'', a grupa je užurbano počela da priprema drugi album.
 
Drugi album grupe nazvan je "''[[Sa druge strane jastuka]]"'' i objavljen je ([[1985]]). i mnogi ga smatraju jednim od najboljih pop-rok albuma u istoriji jugoslovenske muzike. Bajaga i instruktori te godine postaju izuzetno popularni a svaka je pesma sa albuma postala hit. Grupa dobija nagradu Pesma godine za hit "''Zažmuri"'', a na albumu su se, među ostalim pesmama, našli sada klasici "''220 u voltima"'', "''Ti se ljubiš"'', "''Dvadeseti vek"'', "''Dobro jutro džezeri"'', "''Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama"'', "''Francuska ljubavna revolucija"'' i popularna naslovna pesma "''Sa druge strane jastuka''",