Egipatska mitologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 29 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q205740 (translate me)
Red 8:
Prema egipatskoj mitologiji, prvotno je postojao ocean [[Nun (mitologija)|Nun]], koji se spominje kao i bog. Iz njega je izronio brežuljak. Ali postoje 3 mita o nastanku bogova iz Nuna. Prvi potječe iz [[Heliopolis]]a, Grada Sunca, te govori da je na početku iz Nuna rođen bog Sunca. Izvorni mit kaže da je to [[Atum]], ali je poslije u mitu spominjan [[Ra]]. U Novom kraljevstvu, mit govori da je [[Amon-Ra]] bog Sunca. Bog Sunca je ispljunuo [[Šu]]a i [[Tefnut]], blizance, a iz njegovog oka je nastala [[Hator]]. Drugi mit dolazi iz [[Memfis]]a, gdje se vjerovalo da je stvoritelj svega i Atumov otac [[Ptah]], bog umjetnika. Treći mit, iz [[Hermopolis]]a, kaže da je na početku postojao i ocean Nun, i bog Nun. Bog Nun imao je ženu [[Naunet]], a oboje su bili vodene sile. Uz njih su bili još neki bogovi, a važniji su Amon i [[Amaunet]]. Amon u ovom mitu nije Sunce, već život.
=== Izgled svemira ===
Egipćani su vjerovaliverovali da svemir čine bogovi koji su personifikacije elemenata prirode. [[Geb]] je [[Zemlja]], on leži dolje. Na njemu je Šu, zrak, koji razdvaja Geba od [[Nut]], neba. Nutino tijelo je [[nebo]], a njime se kreću [[Sunce]], [[Mjesec]] i [[zvijezda|zvijezde]]. Ocean Nun je oko Geba te predstavlja sva mora, a nalazi se i na nebu pa je nebo plavo. Većina drugih bogova živi na nebu, dok [[Oziris]] sa mrtvima živi u podzemlju - Duat. Rijeka Nil je sveta rijeka, a njezin bog je [[Hapy]], personifikacija vode i obilja. [[Set]] je vladar pustinja koje okružuju dolinu Nila.
 
=== Zagrobni život ===
Egipćani su vjerovali u život poslije smrti. To vjerovanje potječe iz sage o [[Izida|Izidi]] i Ozirisu. Oni su vladali Egiptom na početku. Njihov brat Set bio je ljubomoran na njih, pa je skovao urotu. Postoje tri inačice mita o tome kako se Set riješio Ozirisa - prva kaže da se pretvorio u krokodila, druga da se pretvorio u [[Nilski konj|vodenkonja]], a treća, Plutarhova verzija, kaže da je Oziris žrtva urote. Set je ubio Ozirisa, i nastala je smrt. [[Anubis]] i Izida su ipak oživjeli Ozirisa, koji je postao vladar carstva mrtvih. Kad bi čovjek umro, njegova bi duša došla u podzemlje - Duat, gdje bi mu se sudilo. Duši bi postavili mnoga pitanja i naveli grijehe. Anubis bi stajao kraj vage i motrio srce i pero koje simbolizira [[Ma'at]], božicu pravde i istine. Ako bi duša prošla, Thoth bi to zabilježio, a [[Horus]] bi dušu odveo Ozirisu, do kojeg su stajale Izida i [[Neftis]].