World of Warcraft – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćena izmjena 1584136 korisnika 93.87.118.49 (razgovor)
Red 37:
|Naslednik =
}}
'''Svet Vorkrafta''' ({{jez-eng|World of Warcraft}}; poznata kao i '''WoW''') je [[Blizard]]ova [[MMORPG]] (masivna višekorisnička mrežna igra igranja uloga) [[video igra]] smeštena u [[Warcraft|Warcraft univerzumu]], koji je prvi put predstavljen u [[Warcraft: Orcs & Humans]] [[1994.]] godine. Svet Vorkrafta je smešten u svet Azerot otprilike četiri godine posle dešavanja u igri [[Warcraft III: The Frozen Throne]]. Kompanija Blizard je najavila igru 21. septembra 2001. godine. Igra je objavljena[[23. novembar| 23. novembra]] [[2004.]] na deseto godišnjicu Vorkraft franšize. <!--Prepravite ovo desetpgpdišnjicu ako ne valja-->
DA bi ste igrali WoW morate biti ludi kao Nikola Prlja.
 
Prva ekspanzija igre, pod imenom [[World of Warcraft: The Burning Crusade]], je izdata [[16. januar|16. januara]] [[2007.]] godine. Drugo proširenje, pod imenom [[World of Warcraft: Wrath of the Lich King]] je izdato [[13. novembar|13. novembra]] [[2008.]] godine. Dok je treće proširenje najavljeno na [[BlizzCon]]-u [[2009.]] godine, pod imenom [[World of Warcraft: Cataclysm]].
 
Sa više od 11,5 milona pretplatnika od decembra 2008, Svet Vorkrafta je trenutni [[MMORPG]] sa najviše pretplatnika na svetu i drži [[Ginisova knjiga rekorda|Ginisov rekord]] za najpopularniji MMORPG. Aprila 2008. Svet Vorkrafta je procenjen da drži 62% MMORPG pretplatnički market.
 
== Način igre ==
=== Počinjanje lika ili igračke sesije ===
 
Kao i sa mnogim igrama istog žanra, igrač kontroliše [[avatar (računarstvo)|avatar]] u igračkom svetu i to u trećem ili prvom licu, istražujući svet, boreći se protiv raznih čudovišta, završavajući zadatake, kontaktirujući sa takozvanim [[ne-igrački likovi|ne-igračkim likovima]] ([[eng.]] non-player character ili skraćeno NPC) ili sa drugim igračima. Takođe zajedničko sa drugim MMORPG igrama je to da se Svet Vorkrafta pretplaćuje da bi se igrao, kupujući [[pripejd]] igračke karte za igranje na odrećeno vreme ili plaćanje putem kreditne ili debitne kartice.
 
Da bi ušao u igru, igrač prvo mora da odabere relm (ponekada nazvan server ili domen). Svaki relm se ponaša kao invidualna kopija igračkog sveta i deli se na četiri kategorije. Relmovi su ili [[igrač protiv igrača]] ([[eng.]] Player versus player skraćeno PvP), gde su borbe između igrača česte. [[Igrač protiv okline]] (eng. Player versus environment) se fokusira na ubijanje čudovišta i završavanje zadataka. [[Igra igranja uloga]] (eng. Role-playing game), gde igrač mora da što realističnije tumači svoj lik kako i u ponašanju, tako i u govoru. Postoji i kombinacija igre igranja uloga i igrač protiv igrača. Pored ovih kategorija, relmovi se dele i po jeziku, sa igračkom podrškom u dostupnom jeziku. Igrači mogu da prave lika na svim relmovima, a takođe mogu i da presele lika između relmova uz novčanu nadoknadu.
 
Da bi stvorio novog lika, i da bi se pridržavao sinopisa iz prethodinh igra serijala, igrač mora da izabere dve sukobljene frakcije Alijansu ({{jez-en|Alliance}}) ili Hordu ({{jez-en|Horde}}). Likovi sukobljene frakcije mogu da održavaju osnovnu komunikaciju, ali samo igrači iste frakcije mogu da razgovaraju, šalju poruke, organizuju u grupe ili udruženja ({{jez-en|guilds}}). Igrač bira rasu za lika, kao što su [[Orci]] (eng. Orcs) i [[Trol]]ovi (eng. Trolls) za Hordu, ili [[Ljudi]] (eng. Humans) ili [[Patuljci]] (eng. Dwarves) za Alijansu. Takođe, igrač mora da izabere klasu za lika, sa izborom kao što su magovi (eng. mages), ratnici (eng. warriors) ili sveštenici (eng. priests). Sve klase, osim specijalnih Herojskih klasa (eng. Hero classes), su dostupne određenim rasama.
=== Ponašanje u igri ===
Kako lik postaje sve razvijeniji, oni dobijaju različite talente i veštinu ({{jez-en|skill}}), koja je potrebna da bi se definisale sposobnosti tog lika. Profesije kao što su šivenje ({{jez-en|tailoring}}), kovanje ({{jez-en|blacksmithing}}) ili rudarstvo ({{jez-en|mining}}) se mogu naučiti. Sekundarne veštine kao ribolov, kuvanje ili prva pomoć likovi takođe mogu naučiti. Likovi takođe mogu da formiraju udruženja ili da im se pridruže, što omogućava liku da ima ujedinjeniju komunikaciju, da del ime udruženja ili identite, a takođe i banku udruženja ({{jez-en|guild bank}}) i doprinose.
 
Veliki deo igre čini ispunjavanje zadatka ili kvestovanje (eng. questing). Ovi kvestovi, ili drugačije zvane misije, dobijaju se od strane NPC-a. Kvestovi obično nagrađuju kombinaciju iskustvenih poena (eng. experience points), predmeta (eng. items) i novca iz igre. Kvestovi takođe omogućavaju liku da dobije pristup novim veštinama i sposobnosti, i istraživanje novih regija. Takođe se putem kvestova priča iz igre odvija. Putem teksta iz kvestova i putem skriptovane NPC-ove akcije. Kvestovi su povezani zajedničkom temom i formiraju takozvani [[lanac kvestova]] (eng. Quest chains). Kvestovi često imaju za cilj ubijanje određenog broja stvorenja, skupljanje određenog broja resursa, traženje sakrivenog predmeta,, razgovor sa različitim NPC-ovima, posećivanje određene lokacije, interakciju sa nekim objektom u svetu, ili dostavljanje nekog predmeta na neku lokaciju.
 
Dok lik može delovati sam, on takođe može formirati grupu sa drugim likovima, kako bi mu bio dostupan novi sadržaj.Na ovaj način klasa na lika ima određenu ulogu u grupi. Svet Vorkrafta koristi takozvani „bonus na odmaranje“ sistem (eng. rested bonus system). Ovaj sistem omogućava da lik dobija iskustvene poene, dok igrač ne provodi neko vreme u igri. Kada lik umre on postaje duh ili [[Varka (mitologija)|varka]] (eng. Will-o'-the-wisp)<!--Ovo ima i u slovenskoj mitologiji samo što ne mogu nigde da nađem.Ako se neko bolje razume prepravite.--> za Noćne Vilenjake (eng. Night Elf) na najbližem groblju. Lik može oživeti od strane lika koji ima tu sposobnost ili može sam sebe da oživi, ako igrač svog lika dovede do mesta gde je umro. Kada lik umre svi predmeti koje je koristio dok je bio živ postaju oštećeni i slabiju statistiku imaju. Njih mogu prepraviti specijalni NPC-ovi ili likovi sa tom sposobnošću. Predmeti koji su teško oštećeni ne mogu se koristiti dok se ne poprave. Ako se ne može doći do tela preminulog lika, igrač može da putem takozvanog iscelitelja duša (eng. spirit healer) oživi svog lika. Kada iscelitelj oživi lika svi predmeti koje je koristio lik u trenutku smrti se dalje oštećeni i lik je dodatno oslabljen na deset minuta. Ova bolest vaskrsnuća (eng. resurrection sickness) se ne javlja i oštećenje predmeta je manje, ako se lik uskrsne nalaženjem svog tela ili ako je oživljen od strane lika drugog igrača sa tom sposobnošću.
 
Igra sadrži razne vrste mehanizma igranja igrača protiv igrača. Neki relmovi dozvoljavaju borbe između igrača između suprotne frakcije skoro sve vreme i lokacije u igračkom svetu. PvE igrači dozvoljavaju igraču da bira da li će da se bori u borbi prtovi drugih igrača. Na serverima oba tipa postoje regije u kojem su borbe dozvoljene za svakoga. Na PvE serverima igrači imaju opciju da se „markiraju“ (eng. flag), čime postaju dostupni za napad igračima protivničke frakcije. Bojišta (eng. battleground), na primer, su slični [[Tamnicama (video igre)|tamnicama]] (eng. dungeons), gde samo određeni broj likova može da uđe, ali se mogu napraviti više kopija, kako bi se uskladili sa novim igračima. Svako bojište ima svoji cilj, kao što je zarobljivanje zastave ili ubistvo protivničkog generala, da bi se postigla pobeda.Završavanje boja nagrađuje igrača tokenovima i častvenim poenima (eng. honor points), koji se mogu koristiti da bi kupili različiti predmeti,Pobednici dobijaju više čast od gubitnika. Međutim, takođe se dobija čast za ubijanje igrača na bojištu.
 
=== Postavka ===
 
Zbog deljenja reči Warcraft u naslovu sa [[Warcraft]] [[strategija (video igre)|strategijskom]] serijalu video igara, World of Warcraft je postavljen u istom svetu Azerotu i deli slični [[Grafika|grafički]] pravac.
 
World of Warcraft se odigrava u [[3D]] reprezentaciji Warcraft univerzuma u kojem igrač može da deluje putem lika. Svet iz igre se je prvobitno sastojao iz dva kontinenta u [[Azerot]]u: Kalimdor (eng. Kalimdor) i Istočna Kraljevstva (eng. Eastern Kingdoms). Dve odvojene ekspanzije je dodala relm Autlend (eng. Outlands) i kontinent Nortrend (eng. Northrend). Kako igrač istražuje nove lokacije, novi putevi i načini transporta postaju dostupni. Igrač može da iskoristi takozvane „gospodare letova“ (eng. flight masters) da bi sa novootkrivene lokacije leteo ka starijim lokacijama u drugim delovima sveta. Igrač takođe može da koristi [[brod]]ove, [[cepelin]]e ili [[portal]]e da bi se kretao između [[kontinent]]a. I ako je svet iz igre isti svakog dana, sezonski događaji se organizuju, kako bi reflektovali sezonskim događajima u svetu - kao što je [[Noć veštica]], [[Božić]], [[Dečija nedelja]], [[Uskrs]] i [[Sredina leta]]. Lokacije takođe imaju različite [[vremenske prilike]], između ostalog: [[kiša]], [[sneg]], i [[peščana oluja]].
 
Neki objekti su dostupni za igrače dok su u gradićima i gradovima. U svakom velikom gradu, lik može da pristupi [[banka|banci]] da bi ostavio predmete, kao blago ili napravljeni predmeti. Svaki lik ima pristup personalnoj bankaškom prostoru sa opcijom kupovanja dodatnog prostora koristeći zlatnike u igri. Kao dodatak banka udruženja (eng. guild banks) su dostupne za korišćenje članova udruženja, sa restrikcijama koje je postavio vođa udruženja. [[Aukcija|Aukcijske kuće]] su isto dostupne igračima kako bi prodavali i kupovali različite predmete. Aukcijska kuća ima sličan princip rada kao onlajn aukcijski sajtovi. Igrač može takođe da koristi [[poštansko sanduče]], koje se može naći u gotovo svakom gradu. Poštansko sanduče se koristi kako bi se pokupio predmeti kupljeni na aukciji i za slanje poruka, predmeta i [[zlato|zlata]] iz igre.
 
Neki izazovi u World of Warcraft-u traže od igrača da formiraju grupu da bi ih završili. Ovakvi izazovi se obično dešavaju u [[tamnica (video igre)|tamnicama]] ili bolje znane kao instance (eng. instance) u kojima grupa igrača može da igra. Reć instanca dolazi od toga da svaka grupa ima kopiju, ili instancu, tamnice, sa svim svojim neprijateljima koje moraju da poraze i svoje sopstveno blago ili nagradu. Ovo omogućava grupi da završavaju kvestove i da istražuju regije, a da ih drugi ne ometaju.Tamnice su rasprostranjene širom igre i dizajnirane su da igrače raznih nivoa. Tipična tamnica će dozvoliti petorici iggrača da uću. Neke tamnice ponekad traže od više igrača da se grupišu i formiraju [[rejd (video igre)|rejd]] (eng. raid, prim. prev. prepad, provala), koji može da sadrži i do 40 igrača, kako bi se suočili sa najtežim izazovima. Baš kao rejd što rejd baziran na tamnici, nekoliko [[stvorenje|stvorenja]] postoje van njih dizajniranih za rejdovske napade.
 
== Razvoj ==
World of Warcraft je prvi put najavljen od strane Blizzarda na [[European Computer Trade Show|ECTS]]-u [[septembar|septembra]] [[2001.]] Razvoj igre je trajao 4-5 godina i uključivalo je opsežna testriranja. Trodimenizionalna grafika u WoW-u koriste elemente vlastitog grafičkog [[endžin]]a originalno korišćenog u „Warcraft III“. Igra je dizajnirana da bude tipa otvorene sredine gde je igračima dozvoljeno da rade šta žele. Kvestovi su opcijonalni i dizajnirani su da pomognu navodeći igrača, da mu pomognu da razvije lika i da ga šalje u različite zone, kako bi se izbeglo ono što su dizajneri nazvali „igrački sudar.“ [[Interfejs]] igre omogućava igraču da prilagodi prikaz i kontrole, a takođe i da [[priključci (računarstvo)|priključke]] i [[modifikacija (video igra)|modifikacije]].
 
=== Spoljašne veze ===
*[http://www.worldofwarcraft.com Zvanična adresa ]
*[http://www.blizzard.com Zvanična adresa Blizzard Entertainmenta-a]
 
== Reference ==