Brazilsko Carstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 214:
Za razliku od susjednih [[Hispanoamerika|hispanskih republika]], Brazil je imao političku stabilnost, ekonomski razvoj, ustavom zagarantiranu slobodu govora i poštivanje temeljnih građanskih prava, mada su u ovoj oblasti izuzeci bili žene i robovi, potonji koji su smatrani objektima, a ne subjektima prava. Dvodomna legislatura birana je, u usporedbi s ostalim zemljama regije, s priličnim stupnjem demokratičnosti, kao i lokalne i regionalne vlasti. Ovakva situacija dovela je do dugogodišnjeg sukoba između cara Pedra I i parlamentarnih frakcija oko uloge cara u političkom sustavu. Uz to, javljali su se i drugi problemi. Neuspješni [[Cisplatinski rat]] protiv susjednih [[Ujedinjene Provincije Río de la Plate|Ujedinjenih Provincija Río de la Plate]] doveo je do secesije [[Urugvaj]]a, koji je dotad bio dio Brazila. Godine [[1826.]], Pedro I je, unatoč svojoj ulozi u brazilskoj nezavisnosti, postao portugalski kralj, no odmah je abdicirao u korist najstarije kćerke. Dvije godine kasnije, Pedrov mlađi brat je uzurpirao prijestolje. U nemogućnosti da rješava probleme i u Brazilu i u Portugalu, Pedro I je [[7. travnja]] [[1831.]] godine abdicirao i odmah otišao za Portugal kako bi vratio [[Liberalni ratovi|kćerkino prijestolje]].
 
Pedrov nasljednik bio je njegov petogodišnji sin [[Pedro II od PortugalaBrazila|Pedro II]]. Kako je spomenuti bio maloljetan, na čelu zemlje je bilo regenstvo, čija je moć bila slaba. Vakuum koji je nastao nedostatkom čvrstog političkog vođe koji bi arbitrirao u političkim sporovima dovelo je do brojnih lokalnih ratova u regijama. Naslijedivši carstvo koje se raspadalo, Pedro II je, nakon što je službeno preuzeo tron, uspio povratiri mir i stabilnost u zemlji te ju dovesti do statusa međunarodne sile u usponu. Brazil je izašao kao pobjednik iz tri rata ([[Platinski rat]], [[Urugvajski rat]] i [[Paragvajski rat]]) te je uspješno riješio druge međunarodne nesporazume i domaće probleme. Bogatstvo i ekonomski napredak dovode do povećane imigracije, posebice [[Židovi|Židova]] i protestanata, iako je Brazil ostao dominantno katolička zemlja. Ropstvo, dotad široko prisutno, postepeno je ograničavano sve dok [[1888.]] godine nije potpuno ukinuto. Ovaj period donosi i kulturni napredak, mahom pod utjecajem europske kulture, a brojni stilovi poput [[neoklasicizam|neoklasicizma]] i [[romantizam|romantizma]] ipak su realizirani da sadrže nešto autohtono brazilsko.
 
Iako su posljednje godine Pedrove vladavine bile obilježene mirom i ekonomskim napretkom, ovaj nije pokazivao interes da se monarhija održi nakon njegova života te se, shodno time, nije trudio spasiti ju. Njegova prijestolonasljednica bila je kćerka [[Isabel od Brazila|Isabel]], no ni Pedro ni vladajuće klase nisu smatrali ženu dostojnom nasljednicom. Bez prikladnog nasljednika, nitko nije vidio razloga za opstanak monarhije. Nakon 58 godina vladavine, Pedro II je [[15. studenog]] [[1889.]] godine svrgnut u [[puč|državnom udaru]] koji je doveo do formiranja diktatorske [[Prva Brazilska Republika|republike]].