Dubrava (Zagreb) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
nadopuna s hr.wiki
 
Red 1:
[[Datoteka:Dubrava s Medvedgrada 08.JPG|mini|300px|Dubrava s [[Medvedgrad]]a]]
{{Višeznačna odrednica}}
'''Dubrava''' je dio grada [[Zagreb]]a, smješten istočno od [[Maksimir]]ske šume, a zapadno od [[Sesvete|Sesveta]].
Kroz Dubravu prolazi istoimena avenija.
 
Po ustrojstvu grada [[Zagreb]]a iz [[1999.]] dijeli se na [[Gornja Dubrava (zagrebačka gradska četvrt)|Gornju Dubravu]] i [[Donja Dubrava (zagrebačka gradska četvrt)|Donju Dubravu]].
 
== Osnovni podaci ==
'''Dubrava''' je velika tradicionalna četvrt [[Zagreb]]a, glavnog grada [[Hrvatska|Hrvatske]]. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu grada te je Avenija Dubrava dijeli u dvije gradske četvrti:
 
* [[Gornja Dubrava]]
==== Zemljopisni smještaj i položaj, geografske značajke ====
* [[Donja Dubrava (Zagreb)|Donja Dubrava]]
Dubrava se nalazi na krajnjem istočnom dijelu grada Zagreba.
 
Donja Dubrava se nalazi na krajnjem istočnom dijelu grada Zagreba, na dodiru s područjem naselja Sesvete. Na sjeveru je ulica Dubrava dijeli od Gornje Dubrave, a na jugu Slavonska avenija od Peščenice – Žitnjak s kojom graniči i na jugozapadu. Na zapadu graniči s područjem Maksimira.
 
Za razliku od Gornje Dubrave, Donja je gotovo u potpunosti ravničarska i nizinska. Znatan je udio neizgrađenih područja i šuma, pogotovo na južnom dijelu Čulinečke ceste i oko Retkovčine. Na istoku četvrt omeđuje potok Trnava a na zapadu je nadsvođeni Štefanovec. Jugoistočni dio je uglavnom prazan, dok je sjeverni, između Branimirove i Avenije, gusto izgrađena cjelina.
 
Gornja Dubrava obuhvaća sjeveroistočni dio grada Zagreba i dio naselja gradskog karaktera Sesvete (nekadašnje samostalno naselje Dubec). Smještena je između Donje Dubrave na jugu, Maksimira na zapadu, Podsljemena na sjeverozapadu te Sesveta na sjeveroistoku i istoku.
 
Većim dijelom površine Gornje Dubrave dominiraju pobrđa i obronci Medvednice, a granica između ravnijeg južnog dijela i brdovitijeg sjevernog čine potok Trnava i Oporovečka cesta. Južni dio je ujedno gušće izgrađen i naseljen i čini jezgru Dubrave, dok sjeverna podsljemenska naselja i istočni dio ( Dubec ) čine periferiju četvrti.
 
 
==== Površina ====
* '''Donja Dubrava''' - 1.082,3 ha (10,823 km<sup>2</sup>)
* '''Gornja Dubrava''' - 40.027,7 ha (40,277 km<sup>2</sup>)
 
S ukupnom površinom od 50.1 km<sup>2</sup> ( Donja i Gornja Dubrava ), Dubrava je peti po površini ( poslije [[Sesvete|Sesveta]], [[Brezovica|Brezovice]], [[Novi Zagreb|Novog Zagreba]] i [[Podsljeme|Podsljemena]] ) zagrebački kvart.
 
 
==== Institucije ====
* Sveučilište
* [[GornjaDječje kazalište Dubrava]]
 
== Nastanak imena ==
Naselje Dubrava nastaje na prostoru njegova današnjeg šireg središnjeg dijela (sjeverno i južno od ulice Dubrava) koji je bio nenastanjen i obrastao šumom – a kako se hrast nazivalo i dub, odatle kasnijem naselju i ime.
 
== Povijest ==
 
=== Donja Dubrava ===
U blizini današnje Donje Dubrave, na mjestu današnjeg Šćitarjeva, već je u rimsko doba postojalo naselje, [[Andautonija]].
Grad je bio samoupravna gradska jedinica, municipij. Poznati hrvatski državnik i arheolog Ivan Kukuljević Sakcinski je za vrijeme prvih arheoloških iskapanja u Zagrebu 1873. našao na ostatke Andautonije. Tu su nađeni i ostaci tumula te brončano poprsje mladića iz 3. stoljeća. Pri izgradnji Remize u Dubravi su nađeni i ostaci stare rimske ceste, a na mjestu auto-kuće baotić je iskopan grob iz ranog razdoblja Carstva.
 
U sedmom stoljeću Andautonija propada dolaskom Slavena i kasnije Hrvata.
 
Do 13. st. Dubrava spada pod vlast Gradeca, a tada se počinju spominjati neka današnja naselja
 
[[Kategorija:Gradske četvrti Zagreba]]