Razlike između izmjena na stranici "Oscari"

Dodano 106 bajtova ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
| alt =
| caption =
| description = Izvrsnostizvrsnost u [[film|kinematografiji]]
| presenter = [[Academy of Motion Picture Arts and Sciences]]
| country = {{flagcountry|SAD}}
| year = [[16. maj,5.]] [[1929]].
| website = [http://www.oscars.org/ Oscars.org]
}}
'''Oscar''' je popularno ime za '''Academy Award''', odnosno '''Nagradu akademije''', godišnju [[film]]sku nagradu koju dodjeljuje američka ''Akademija filmskih umjetnosti i znanosti'' ([[Academy of Motion Picture Arts and Sciences]], AMPAS).
 
Za Oscara glasuju svi članovi akademije. Godine 2003. godine biračko tijelo je iznosilo 5,8165816 osoba, od toga 1,3111311 glumaca, koji čine najveći dio biračkog tijela. Glasanje nije obvezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.
 
Sama ceremonija uručivanja nagrada predstavlja najpraćeniju dodeludodjelu nagrada u svetusvijetu. Ovo je, takođe,također najstarija ceremonija dodeledodjele nagrada iz oblasti medija, pa njeni ekvivalenti, [[Grammy Awards]] (za muziku), [[Emmy Awards]] (za televiziju) i [[Tony Awards]] (za pozorišteteatar) su organizovani po ugledu na nju. Akademiju filmskih umjetnosti i znanostinauka zasnovao je upravnik studija [[Metro-Goldwyn-Mayer]], [[Louis B. Mayer]].
 
Prva dodela Nagrada akademije održana je [[16. maja,5.]] [[1929]]. godine u hotelu [[Roosevelt Hotel (Hollywood)|Roosevelt]] u [[Hollywood]]u, i dodeljivana je za sezonu 1927-1928. Voditelji su bili glumac [[Douglas Fairbanks]] i reditelj [[William C. deMille]]. PoslednjaZadnja dodeladodjela, 8287. dodelapo redu nagrada Oscar za filmsku sezonu 2009[[2014. na filmu|2014.]] održana je 7[[22. marta,2.]] 2010[[2015]]. godine u [[KodakDolby Theatre|teatru Kodak]]u u Hollywoodu, a voditeljivoditelj suje bilibio glumciglumac [[SteveNeil Martin]] i [[AlecPatrick BaldwinHarris]].
 
== IstorijaHistorija ==
Kod prve dodjele, [[16. svibnja5.]] [[1929]] , nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri mjeseca unaprijed. U prvim godinama u natjecanje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 mjeseci od [[1. srpnja7.]] do [[30. lipnja6.]]. Od [[1934]]. u natjecanje ulaze filmovi koji su prikazani u kinima u proteklih 12 mjeseci kalendarske godine. U godini [[1932]]/[[1933]]. u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u kinima u zadnjih 17 mjeseci. Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati određeno vrijeme u nekoliko kina u [[Los Angeles]]u. Oscar se dodjeljuje za filmove iz protekle godine, npr. dobitnik Oscara [[2000]] je za film iz [[1999]]. godine.
 
Prve dvije godine Oscar su dodjeljivali samo najutjecajniji članovi Akademije. [[1929]] i [[1930]] dodjeljuju ga svi članovi Akademije. [[1937]] je glasovalo oko 15,.000 djelatnika u filmskoj industriji, ali su nominacije objavili članovi akademije. Od [[1957]] Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od 1957. do danas način dodjele se nije puno promijenio: članovi akademije, svaki u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasovanjem o 5pet nominiranih za Oscara a zatim biraju između nominiranih i pobjednika. Sva glasovanja su tajna. Obično se nominacije objavljuju oko mjesec dana prije objave dobitnika. Godine [[2004]]. nominacije su se objavile krajem siječnja, a dodjela je bila krajem veljačefebruara. U ranim dodjelama Ocara u pojedinim kategorijama je znalo biti i više od 5pet nominiranih za nagradu.Sa S godinama broj filmskih kategorija za nagradu Oscar se povećavao.
 
Danas je noć u kojoj se dodjeljuje Oscar jedan je od najvećih medijskih događaja godine. Prvih nekoliko godina dodjela Oscara nije privlačila puno pažnje. Prvi direktan [[televizija|televizijski]] prijenos dodjele Oscara bio je [[1953]], a prvi u boji [[1966]]. godine.
 
== Statueta ==
=== Naziv ===
Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka i direktorka Akademije, [[Margaret Herrick]]. Ona je vidjela kipić i rekla: ''It looks just like my uncle Oscar!'' (''Izgleda baš kao moj ujak Oscar!'').
 
== Nominacije i dodela nagrada ==
 
== Sastav glasača ==
Prema istraživanju Los Angeles Timesa 2012., od 5.7655765 glasača akademije, 94 &nbsp;% su bijelci a 77 &nbsp;% muškarci. Crnci čine tek 2 &nbsp;% udjela, a hispanoamerikanci manje od 2 &nbsp;%. Prosječna starost glasača je 62 godine. Osobe mlađe od 50 godina čine tek 14 &nbsp;% udjela u glasačkom tijelu.<ref name="LA Times"/> To je dovelo do stanovitih kritika. [[Denzel Washington]] je, primjerice, izjavio da bi, s obzirom da crnci čine 12 &nbsp;% udjela u američkom stanovništvu, i udio crnih glasača u akademiji trebao narasti do 12 &nbsp;%. Glumica i članica akademije [[Alfre Woodard]] je komentirala kako seksualno eksplicitni film ''[[Sramota (film)|Sramota]]'' nije dobio nijednu nominaciju dijelom stoga jer se ne poklapa sa starijom dobi glasača akademije, iako smatra da je briljantno odradio kontroverznu temu.<ref name="LA Times">{{cite web|url=http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/academy/la-et-unmasking-oscar-academy-project-html,0,7473284.htmlstory| publisher=Los Angeles Times| title=Oscar voters overwhelmingly white, male| author=John Horn, Nicole Sperling, Doug Smith| date=19. veljače 2012| accessdate=3. ožujka 2013}}</ref>
 
== Kategorije u kojima se dodjeljuje nagrada Oscar ==
* [[Oscar za najbolje inžinjerske efekte]] (1928)
* [[Popis godišnjih dodjela Oscara]]
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Academy Awards}}
* [http://www.oscars.org/ Službene stranice]
 
{{Oscari}}
 
[[Kategorija:Oscar| ]]
[[Kategorija:Nastanci 1929.]]
[[Kategorija:Američke filmske nagrade]]