Alkoholizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Anonimni alkoholičari
Red 186:
 
Abnormalnost lica i čela su kao što je [[mikrocefalija]], [[hipertelorizam]] (široko razmaknute oči), uski [[palpebralni otvor]]i, hipoplastična (nerazvijena) gornja [[čeljust]], spljošten hrbat [[nos]]a, slaba pokretljivost [[zglob]]ova. Gornja [[usna]] je puno tanja nego inače, a dio između nosa i gornje usne je spljošten, ne vidi se korijen nosa, također je spljošten s čelom, a vrh nose je usmjeren prema gore. Oči su karakterističnog oblika – uski palpebralni otvori i razmak među njima je drugačiji. Na rukama se još može vidjeti manja deformacija najmanjeg prsta. Jasne abnormalnosti na licu ujedno upućuju i na oštećenje mozga gdje posrijedi može biti [[mentalna retardacija]], lakša do teža.
 
[[Datoteka:FASbrains2.gif|thumb|250px|lijevo|Mozgovi beba starih 6 tjedana, desni ima FAS]]
Oštećenja mogu biti strukturnog, neurološkog i funkcionalnog karaktera. Dojenče s FAS-om ima znatno manji i deformirani mozak.
U prvoj fazi trudnoće alkohol može poremetiti raspored [[stanica]], što utječe na strukturnu deformaciju, u drugoj fazi može se znatno oštetiti [[hipokampus]], koji je odgovoran za [[Pamćenje|memoriju]], [[učenje]], [[emocije]] i kodiranje slušnih i vidnih informacija.