Razlike između izmjena na stranici "Hashim Thaçi"

Obrisano 3.355 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
}}
 
'''Hashim Thaçi''' Ништа још није готово!
'''Hashim Thaçi''' ([[Broćna]], [[opština Srbica]], [[24.4.]] [[1968]].-) je [[Kosovo|kosovski]] političar i najveci zlocinac svih vremena!!!!!! <srbija hackeri>[[Albanci|albanske]] nacionalnosti i predsjednik [[Demokratska partija Kosova|Demokratske partije Kosova]], poznat kao bivši politički vođa [[Oslobodilačka vojska Kosova|Oslobodilačke vojske Kosova]] i premijer Kosova za vrijeme proglašenja nezavisnosti 2008. godine.
By КГ'хакери
 
Nakon što je njegova stranka pobijedila na parlamentarnim izborima 17. novembra 2007. za premijera je izabran 9.januara 2008.
17. februara 2008. premijer Hashim Thaçi je u Skupštini Kosova proglasio Kosovo suverenom i demokratskom nezavisnom državom.
Tokom pregovaračkog procese (2005-2007) rukovođenog od strane specijalnog izaslanika OUN-a predsednika Martti Ahtisaarija, g. Hashim Thaçi je bio član tima jedinstva.
Dokumenat Ahtisaarija je rezultirao sveobuhvatnim predlogom za nezavisnost Kosova.
Tokom međunarodne konferencije za Kosovo, održanoj u Rambujeu u Francuskoj, (6-22 februara 1999) g. Hashim Thaçi je bio predsedavajuči delegacije Kosova.
Konferencija je završena u Parizu 18. marta 1999 gde je posle potpisivanja albanske strane otvoren put vojnoj intervenciji NATO-a na Kosovu.
G. Hashim Thaçi je među glavnim osnivačima Oslobodilačke Vojske Kosova (1992).
Tokom ratnih godina bio je politički rukovodioc Oslobodilačke Vojske Kosova.
Od marta 1999 g, pa do januara 2000g, g. Hashim Thaçi je bio premijer Privremene Vlade Kosova ( Vlada Jedinstva)
U ovom periodu je razvijao gustu političku i diplomatsku aktivnost u glavnim svetskim centrima SAD-a i Zapadne Evrope .
Političku karijeru je započeo nedugo nakon [[Nemiri na Kosovu 1981|nemira na Kosovu]] početkom 1980-ih, kada se priključio albanskoj nacionalističkoj organizaciji Narodni pokret za Republiku Kosovo. Od 1990. je bio aktivan na [[Prištinski univerzitet|Prištinskom univerzitetu]], a 1991. je izabran za studenta prorektora. Tamo je 1993. završio studije u oblasti istorije.
 
Iste godine ga je srpska policija prvi put bez uspeha pokušala uhapsiti. Napustio je tadašnju SR Jugoslaviju i 1996. na Univerzitetu u Cirihu započeo postdiplomske studije koje je završio 1998. U međuvremenu ga je sud u Prištini osudio na višegodišnju zatvorsku kaznu.
 
Posle rata je kao premijer privremene vlade Kosova, g. Hashim Thaçi rukovodio pregovorima sa međunarodnim faktorom i potpisnik je Sporazuma o transformisanju OVK-a u Zaštitni Korpus Kosova (TMK). Na početku rada Privremenog administrativnog odbora (KPA) , kao zajednička upravna struktura sa misijom OUN-a na Kosovu (UNMIK) bio je član ovog odbora od januara 2000 do prvih parlamentarnih izbora 2001.
Oktobra meseca 1999. je osnovao Partiju za demokratski progres Kosova (PPDK) a na prvoj izbornoj skupštini (2000) je izabran za predsednika Demokratske partije Kosova (PDK). Ponovo je izabran za predsednika PDK-a i na drugoj i trečoj skupštini (2002) i (2005).
 
2. novembra 2010. mu je Skupština Kosova izglasala nepoverenje. Dužnost premijera će vršiti dok se ne formira nova vlada posle parlamentarnih izbora koji su zakazani za 12. decembar.
Živi u Prištini, sa suprugom Lumnijom i sinom Endritom. Uz albanski, govori engleski i nemački jezik.
 
{{Lifetime|1968||Thaci, Hashim}}
{{Commonscat|Hashim Thaci}}
 
[[Kategorija:Kosovski političari]]
[[Kategorija:Oslobodilačka vojska Kosova]]
Anonimni korisnik