Liberalna stranka Kanade – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m članku Liberalna stranka (Kanada) je promjenjeno ime u Liberalna stranka Kanade/чланку Liberalna stranka (Kanada) је промењено име у Liberalna stranka Kanade
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Liberalna stranka Kanade''' ([[Engleski jezik|engleski]] ''The Liberal Party of Canada'', [[Francuski jezik|francuski]] ''Parti libéral du Canada'') je kanadska politička stranka osnovana zajedno s osnutkom [[Kanada|kanadske Konfederacije]] godine [[1867]].
 
Dok je prvih trideset godina bila u opoziciji prema vladajućoj [[Progresivna konzervativna stranka|Progresivnoj konzervativnoj stranci]], veći dio [[20. vijek]]a je bila na vlasti u Kanadi, a svaki od njenih vođa je barem jednom obavljao mandat kanadskog premijera. Zbog toga je često nazivaju "prirodnom vladajućom strankom".
 
Po svojoj ideologiji i političkom programu kanadska Liberalna stranka okvirno pripada političkom centromcentru, ali je primjetno lijevije orijentirana u odnosu na američku [[Demokratska stranka SAD|Demokratsku stranku]], s kojom se ponekad uspoređuje. S druge strane od nje je danas u Kanadi lijevije orijentirana [[Nova demokratska stranka (Kanada)|Nova demokratska stranka]].
 
Liberalna stranka je na vlasti bila od godine [[1993]]. do parlamentarnih izbora [[2006]]. godine prilikom kojih je poražena od strane [[Konzervativna stranka (Kanada)|Konzervativne stranke]].
Liberalna stranka je na vlasti od godine [[1993]]. do danas, iako je na izborima godine [[2004]]. izgubila većinu u kanadskom Parlamentu. Donedavno je manjinsku vladu održavala uz pomoć Nove demokratske stranke, ali je ona, nakon novih detalja o velikom korupcijskom skandalu izjavila kako će ta podrška prestati, čime je otvoren put za nove izbore i vrlo izgledan silazak Liberalne stranke s vlasti.
 
[[Category: Političke stranke]]