Kolubarska bitka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolubara-Misicev genij
 
Pokrajac (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Kolubarska bitka''' je bitka [[Prvi svjetski rat|Prvog svjetskog rata]] u kome su učestvovale vojske Austroo-Ugarske i Srbije.
Nakon Cerske bitke Austro-ugarska vojska na celu sa generalom Oskarom Pocorekom krece ponovo na Srbiju.Prikupivsi snage Pocorek ovaj put napad vrsi iz dva pravca,jedan ide preko Drine dok drugi preko Save na Beograd.Na drugoj strani Srbi se nalaze u teskoj situaciji,pored toga sto neprijatelj napada na dva fronta vojsci je ponestalo hrane,odjece,obuce,i povrh svega artiljerijske i puscane municije.6 novembra 1914 godine Austro-ugarske trupe forsiraju Drinu i nastupaju prema Sumadiji dok srpski topovi cute zbog nedostatka municije.Vojska se nalazi u raspadnom stanju bjezeci ispred mocnijeg neprijatelja.Da stanje bude gore za vojskom se povlaci i narod pa tako pomjesana rulja bjezi i pljacka na sve sto naidje.Koliko je tesko stanje bilo govori i sjednica vlade i vrhovne komande u Valjevu gdje je vojvoda Putnik predlagao sklapanje primirja,tj.predaju.Tada na scenu stupa najveci srpski vojskovodja,nekoliko puta penzionisani general(tada) Zivojin Misic.Preuzevsi od Petra Bojovica komandu nad Srpskom 1. armijom,Misic uspjeva da okupi rasute i iznemogle trupe.Uspostavivsi komandni lanac Misic protiv volje vrhovne komande i regenta Aleksandra povlaci svoje trupe na polozaj Kolubara-Suvobor-Ljig.Iako je ovim potezom morao da preda Beograd Austro-ugarima,Misic dobija na vremenu,odmara svoje trupe,i sacekuje posiljku artiljerijske municije.3 decembra 1. srpska armija krece u odlucan kontra-napad,iako malobrojne u odnosu na neprijatelja srpske trupe pod vodstvom Zivojina Misica razbijaju Austro-ugarsku 5.i 6. armiju,i odlucno ih tjeraju preko Drine u Bosnu.Srpske trupe su zarobile oko 40 000 Ausrtro-ugarskih vojnika,oslobodile Beograd,a genije ove bitke Zivojin Misic je dobi cin vojvode.Nakon Kolubare koja je odjeknula veoma jako u evropi i svjetu Njemacke novine su pisale:'Srbija je jos jednom vaskrsla iz groba Kosova polja i iz Kolubarskog vrela crpice tokom citavog jednog vjeka gordu hrabrost za najvece bitke'.
 
Nakon [[Cerska bitka|Cerske bitke]] Austroaustro-ugarska vojska na celučelu sa generalom [[Oskar Počorek|Oskarom PocorekomPočorekom]] krecekreće ponovo na [[Srbija|Srbiju]].Prikupivsi Prikupivši snage PocorekPočorek ovaj put napad vrsivrši iz dva pravca, jedan ide preko [[Drina|Drine]] dok drugi preko [[Sava|Save]] na [[Beograd]]. Na drugoj strani [[Srbi]] se nalaze u teskojteškoj situaciji, pored toga stošto neprijatelj napada na dva fronta vojsci je ponestalo hrane,odjece odjeće,obuce obuće, i povrh svega artiljerijske i puscanepuščane municije. 6 novembra [[1914]]. godine Austroaustro-ugarske trupe forsiraju Drinu i nastupaju prema SumadijiŠumadiji dok srpski topovi cutećute zbog nedostatka municije. Vojska se nalazi u raspadnom stanju bjezecibježeći ispred mocnijegmoćnijeg neprijatelja. Da stanje bude gore za vojskom se povlacipovlači i narod pa tako pomjesanapomješana rulja bjezibježi i pljackapljačka na sve stošto naidjenaiđe. Koliko je teskoteško stanje bilo govori i sjednica vlade i vrhovne komande u Valjevu gdje je vojvoda Putnik predlagao sklapanje primirja, tj. predaju. Tada na scenu stupa najvecijedan od najvećih srpski vojskovodjavojskovođa, nekoliko puta penzionisani general (tada) Zivojin[[Živojin MisicMišić]].Preuzevsi Preuzevši od [[Petar Bojović|Petra BojovicaBojovića]] komandu nad Srpskom 1. armijom,Misic Mišić uspjeva da okupi rasute i iznemogle trupe.Uspostavivsi Uspostavivši komandni lanac MisicMišić protiv volje vrhovne komande i regenta Aleksandra povlacipovlači svoje trupe na polozaj Kolubara-Suvobor-Ljig. Iako je ovim potezom morao da preda Beograd Austro-ugarimaUgarima,Misic Mišić dobija na vremenu, odmara svoje trupe, i sacekujesačekuje posiljkupošiljku artiljerijske municije. 3 decembra 1. srpska armija krecekreće u odlucanodlučan kontra-napad, iako malobrojne u odnosu na neprijatelja srpske trupe pod vodstvomvođstvom ZivojinaŽivojina MisicaMišića razbijaju Austroaustro-ugarsku 5.i 6. armiju, i odlucno ih tjeraju preko Drine u [[Bosna i Hercegovina|Bosnu]]. Srpske trupe su zarobile oko 40 000 Ausrtroausrtro-ugarskih vojnika, oslobodile Beograd, a "genije" ove bitke ZivojinŽivojin MisicMišić je dobidobio cinčin [[Vojvoda|vojvode]]. Nakon Kolubare koja je odjeknula veoma jako u evropi[[Evropa|Evropi]] i svjetuSvjetu. [[Njemačka|Njemacke]] novine su pisale: ''Srbija je josjoš jednom vaskrsla iz groba [[Kosovo i Metohija|Kosova]] polja i iz Kolubarskog vrela crpicecrpiće tokom citavog jednog vjeka gordu hrabrost za najvecenajveće bitke''.
 
[[Category:Prvi svetski rat]]
[[Category:Bitke Prvog svetskog rata]]