Koh-i-Noor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 40:
 
===Svjetska izložba===
 
Javnost je ubrzo imala priliku vidjeti slavni Koh-i-Noor i to tijekom [[Svjetska izložba 1851|Svjetske izložbe]] postavljene [[1851.]] godine u [[london]]skom [[Hyde Park]]u. Dopisnik ''[[The Times]]'' je događaj opisao ovako:
 
:''Koh-i-Noor je u ovom trenutku zasigurno kruna cijele izložbe. Izgleda da za njega postoji nekakav misteriozni interes, a sada, kada se toliko uložilo u njegovu zaštitu i inspekciju, rulja je sve veća dok policajci smješteni na dva ulaza imaju velike probleme prilikom smirivanja nestrpljive mase. Tokom jučerašnjeg dana, u redovima punih nekoliko sati nije bilo manje od dvjestotinjak ljudi koji su čekali da ih se primi, a ipak, unatoč svemu, dijamant ne uspijeva zadovoljiti. Bilo zbog nesavršenog reza ili poteškoće u efikasnom iskorištavanju svjetlosti, bilo zbog nepokretnosti samog dragulja, koji bi se trebao rotirati oko svoje osi, ali samo malen broj posjetitelja uspijeva uhvatiti briljantne zrake koje dragulj reflektira kada ga se gleda iz određenog kuta.''
 
Dijamant je kasnije ponovo izložen u zasjenjenoj kutiji kako bi imao bolje osvjetljenje. Ipak, javnost ni tada nije bila oduševljena tako da je dijamant već [[1852.]] godine ponovo rezan, samo godinu dana nakon izložbe.<ref>http://www.hardasrocks.info/kohinoor-diamond.htm. Accessed 13/3/13.</ref> U Britaniji, Koh-i-Noor je postao dio muzejske kolekcije vezane uz Indiju, ali je bio odvojen od industrijskih, prirodoslovnih i povijesnih eksponata.
 
===Dio kraljevskih dragulja===