Konoplja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 68:
 
Uzgoj i prerada konoplje je predstavljao sastavni deo modernih ekonomija sve do [[19. vek]]a. Konoplja je bila nezamjenjivi resurs u proizvodnji tkanina, u pomorstvu, u proizvodnji hrane, u građevinarstvu, u proizvodnji papira. Krajem XIX veka nestankom dva najveća potrošača, brodova na jedra i konjskih zaprega, opada značaj konopljinog vlakna kao strateškog proizvoda. Konoplja je, pred kraj XIX veka izgubila na svojoj konkurentnosti pred narastajućim industrijama [[pamuk]]a i [[nafta|nafte]].
 
[[14. april]]a [[1937]]. godine u SAD je donet [[Marihuana Tax Act of 1937|protektivni zakon]] o oporezivanju uzgajivača ''Canabis sative'' (pod imenom [[marihuana]]), za koji je lobirala petrohemijska industrija, kojoj je industrijska konoplja bila konkurent.<ref>[http://www.ivonazivkovic.net/marihuana.htm Ivona Živković, KO SE BOJI MARIHUANE JOŠ?]</ref>
 
Krajem [[20. vek]]a, širi društveni interes za uzgoj industrijske konoplje najviše se ispoljava u zemljama Evropske Unije i ona biva povremeno uključena u državne podsticaje ekološki održivoj proizvodnji.