Abortus – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 79 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q8452 (translate me)
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: formatiranje referenci
Red 40:
=== Lijekovima ===
[[Datoteka:Mifepristone.gif|thumb|200px|Strukturna formula mifepristina, koji se koristi za nekirurško izazivanje abortusa.]]
Nekirurški pobačaj učinkovit je u prvom tromjesječju trudnoće i on čini 10% svih abortusa u SAD-u i [[Europa|Europi]]. Kombinirani režim uključuje metotrexat ili mifepriston (RU-486) nakon čega slijedi [[prostaglandin]]. Kada se koristi unutar 49 dana gestacije, približno 92% žena, koje učine medicinski pobačaj ovim kombiniranim režimom, pobace bez kirurške intervencije. U slučajevima kada ne uspije medicinski pobačaj koristi se vakuumska ili manualna aspiracija za kirurški završetak pobačaja. Indometacin može nepovoljno utjecati na učinak mifepristona <ref>http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=2128&to=Printable.ascx</ref>. U [[SAD]]-u je poznat slučaj djevojke Holly Patterson, koja je umrla nakon što je uzela mifepriston u kombinaciji s misoprostolom <ref>[http://www.ilsussidiario.net/articolo.aspx?articolo=42832 RU486/ What Happened to Holly Patterson (1)<!-- Bot generated title -->]</ref>.
 
Postoji i izazivanje abortusa kontracepcijskim pilulama "za jutro poslije". Ako se pilula uzme u roku od 72 sata nakon spolnog odnosa, spriječit će se usadnja (inplantacija) oplođene jajne stanice u [[maternica|maternicu]], ako je došlo do [[začeće|zaćeća]]. Kao rezultat toga, oplođena jajna stanice će umrijeti, zbog nedostatka hrane. Po sličnom principu, pobačaj izaziva i ugrađena spirala. Uspješnost pilule variva ovisno o proteklom vremenu nakon spolnog odnosa. Nuspojave su mučnine i poremetnja menstruacijskog ciklusa.
Red 116:
 
=== Stav religija ===
Stav Katoličke Crkve od [[1869]]. godine je, da ljudski život počinje začećem te ga treba poštivati i najbrižnije štititi od začeća do prirodne smrti. Tko svojevoljno i svjesno sudjeluje u pobačaju, automatski je izopćen iz Katoličke Crkve i ako želi ponovno postati član Crkve mora tražiti ponovno primanje. <ref>[http://www.jutarnji.hr/od-rastave-i-pobacaja-do-izopcenja/536052/ Od rastave i pobačaja do izopćenja - Jutarnji.hr<!-- Bot generated title -->]</ref> Prema crkvenom kanonskom pravu, [[svećenik]] ima pravo uskratiti primanje pričesti onima koji aktivno sudjeluju u pobačajima. Na [[Drugi vatikanski sabor|Drugom vatikanskom saboru]] pobačaj i ubojstvo djece prozvani su "nečuvenim zločinima". [[Papa]] [[Ivan Pavao II.]] mnogo je puta izrazio protivljenje pobačaju. O njemu je pisao i u enciklici "[[Evangelium Vitae]]", gdje ga naziva smrtnim grijehom. [[Majka Tereza]] na govoru prilikom dodjele [[Nobelova nagrada za mir|Nobelove nagrade za mir]] [[1979]]. godine izjavila je, da "najveći uništavač mira danas je krik nevinog, nerođenog djeteta. Kad jedna majka može u svom krilu ubiti svoje vlastito dijete, koji onda gori zločin još postoji od onoga da mi počnemo sami jedni druge ubijati?" <ref>[http://www.dadalos.org/kr/Vorbilder/theresa/nobelpreis.htm Nobelova nagrada<!-- Bot generated title -->]</ref>. U srpnju [[2006]]. Kongregacija za nauk vjere usprotivila se korištenju stanica iz tkiva pobačene djece za proizvodnju cjepiva, što su činile pojedine farmaceutske tvrtke. Ostale kršćanske vjerske zajednice uglavnom se protive pobačaju.
 
[[Muslimani]] abortus smatraju zabranjenim u većini slučajeva. Ako je ženin [[život]] ugrožen dozvoljavaju ga kao manje zlo od dva zla. Ne postoji zajedničko mišljenje, oko toga kada počinje ljudski život, ali se slažu da nakon 4. mjeseca [[fetus]] dobiva živu dušu i od tada abortus nije prihvatljiv, osim u slučaju opasnosti ženina života i silovanja.
Red 127:
 
== Pobačaj u Hrvatskoj ==
U [[SFRJ|bivšoj Jugoslaviji]], abortus je legaliziran [[1978]]. godine. Tada je usvojen "Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece", koji je u većini država nasljednica još uvijek na snazi. Prema tom zakonu, prekid [[trudnoća|trudnoće]] se može izvršiti do isteka deset tjedana od dana začeća. <ref>[http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503322080&forum=21 abortus -pitanja<!-- Bot generated title -->]</ref> Nakon toga isteka, abortus se može izvršiti samo po odobrenju komisije, a pod uvjetima i po postupku utvrđenom ovim zakonom. Obavlja se samo u ovlaštenim stacionarnim zdravstvenim ustanovama. Prema članku 97. Kaznenog zakona, tko protivno propisima o prekidu trudnoće, trudnoj ženi s njezinim pristankom započne vršiti, izvrši ili joj pomogne izvršiti prekid trudnoće, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.
 
== Izvori ==