Mrežna enciklopedija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Minor formal changes
Red 17:
 
===Wikinfo===
Wikinfo ili ''Internet-Encyclopedia'' nastala je izdvajanjem od Wikipedije nakon 2003, a njen osnivač je Fred Bauder i dosad ima blizupreko 3738.000 naslova sa GNU licencom. Po oznakama je negdje na prelazu između prave Wikipedije i novijeg tipa ''Citizendium'' (vidi dole). Simbolična maskota za Wikinfo je simbol pametne sove. Osim manjeg broja saradnika i naslova, za Wikinfo je značajna i slabija tehnička oprema pa je teži unos i prerada tekstova. Tekstovi se tek dijelom prenose iz Wikipedije i sličnih GNU-izvora, ali uz obaveznu stručnu provjeru i preradu. Glavni Wikinfo je na engleskom, a od 2006. još nastaje njemački ogranak i sada je u toku razvoj varijanti na drugim evropskim jezicima. Iako su ulaz i čitanje slični, ovdje su glavne razlike uredničkog sistema u odnosu na poznatu Wikipediju:
* Aktivni saradnici i urednici se bezuvjetno moraju ''registrovati'' uz adresu.
* Tehnički je nemoguće bilo koje brisanje ili ukidanje teksta, osim tek nadopune i popravka (to je zbog zaštite od zlonamjernih vandala te protiv nametanja interesa i idejnih grupa).
Red 26:
 
===Enciclopedia Libre Universal===
Ova Wiki-enciklopedija na španskom jeziku se također izdvojila iz Wikipedije od 2003, a dosad ima oko 3738.000 tekstova i po koncepciji je na prelazu od Wikipedije na Wikinfo. Glavna osobenost od većine internetskih enciklopedija je da ova obuhvata najdetaljnije i najopširnije razrađene lokalne varijante tj. zasebne wiki-leksikone za pojedine regije, veće gradove i područne dijalekte španjolskog područja (uključivši i baskijski).
 
===Metapedia===
Panevropska [[Wikislavia - Metapedia|Metapedia]] je višejezična wiki-enciklopedija koju su skandinavski nezadovoljnici odvojili iz Wikipedije od 2006. Dosad već ima paralelne varijante za desetinu evropskih jezika sa okopreko 240.000 tekstova od kojih 4/5 ima nova ruska [[Wikislavia - Metapedia|WikiSlavia]], a porast je brz oko ''25.000'' novih naslova na nedjelju. Uz narednu Filipinianu, to je najslobodnija potpuno otvorena wiki-enciklopedija koju može čitati i uređivati svako pismen, jedino je zbog vandala obavezna registracija.
 
Tekstovi moraju biti enciklopedijskog formata i kulturno napisani, te nema druge cenzure i izbor je slobodan, vođstvo je kolektivno i nema glavnih osnivača. Inače je slična kao Wikinfo: brisanje i ukidanje naslova tu je nemoguće, pa nema nadglasavanja ni prekomjerih diskusija. Pristup je panevropski i umjereno konzervativan, nema formalnog neutralizma i prihvataju se originalne novosti. Upravo su započeli dogovori s velikom kineskom wiki-enciklopedijom ''BaiduBaike'' (vidi niže) o saradnji i povezivanju u novi džinovski, transkontinentalni [[Wikislavia - Metapedia|"Evroazijski Megawiki"]] do konca 2007.
 
===WikiPilipinas===
''Filipiniana.net'' ili Filipinska enciklopedija je nova internetska enciklopedija koja pretežno razrađuje razne teme iz brojnih ostrva jugoistočne Azije i Oceanije. Nastala je tek nedavno izdvajanjem iz Wikipedije od 2007, a tekstovi su na engleskom i španskom. Vođa joj je Gaspar Wibel i dosad već ima 4345.000 naslova sa GNU-licencom. Specifičnosti su skrajnje otvorena saradnja, lahke izmjene tekstova i uvrštenje novih neobjavljenih otkrića, te je uz prethodnu Metapediju, ovo najliberalnija enciklopedija na internetu. Zato raste veoma brzo s preko hiljadu novih priloga svake nedjelje, te će uz taj trend u 2008. možda biti treća najveća poslije glavne Wikipedije i kineske BaideWiki (vidi niže).
 
===Drugi manji leksikoni===
Red 55:
 
===Citizendium 2.0===
Citizendium ili ''Citizens Compendium'', danas je najpoznatija i možda najkvalitetnija elitna enciklopedija poluotvorenog tipa s najstrožom ekspertom kontrolom, koja je dosad dostupna na internetu. Odvojila se iz Wikipedije od 2006, sadakoncem 2007. ima 28004400 razrađenih tekstova i 270 kvalificiranih stručnih saradnika tj. po jedan ekspert na desetinudvadesetak tekstova. Njen glavni osnivač je Larry Mark Sander, ranije među osnivačima glavne Wikipedije iz koje je izišao nezadovoljan po njegovu mišljenju, zbog novijeg haotičnog rasta uz nedovoljnu kvalitetu tekstova. U početnoj fazi je Citizendium, uz prerade i dopune dijelom preuzeo neke najbolje ocijenjene tekstove iz Wikipedije, ali je to sada prekinuto. Od ljeta 2007, proveden je novi reformisani projekat ''Citizendium '''2.0''''' gdje su već nabrojeni stručni kriteriji još dodatno zaoštreni do najvišegtnajvišeg nivoa:
* Izvršen je za uredništvo izbor vrhunskih eksperata s doktoratom ili profesora.
* Ukinute su vanjske posudbe Wiki-tekstova i uvedena ekspertna izrada novih originalnih.
Red 61:
* Poluprazni kratki naslovi ovdje se više ne uvrštavaju i tako je osigurana najviša kvaliteta, ali i usporen rast ove elitne enciklopedije.
 
Simbolična maskota za Citizendium je simbol starog ključa za gradska vrata. Zasad postoji samo u angloameričkoj verziji, ali se od 20082009. predviđaju i druge varijante na nekim svjetskim jezicima (vjerovatno njemački i španjolski), a kriteriji za to još nisu poznati.
 
===Wikiweise===
Red 78:
===Baide Wiki===
BaideWiki ili noviji naziv ''Baidu-Baike'' (= Bijeli Sveznadar), nova je kineska wiki-enciklopedija poluotvorenog tipa, izdvojena 2006. od glavne Wikipedije. Kineska vlast sada ulaže ogromna sredstva za internet, pa je BaiduBaike obilno sponzorisana uz moćne servere, nakon čega je u Kini tehnički ukinuto gledanje Wikipedije i obratno (BaideWiki izvan Kine).
BaiduBaike ima golemi broj blizu ''pola milijarde'' saradnika (više od Wikipedije), gdje mnogobrojni kineski studenti i gimnazijalci za domaće zadaće pišu nove wiki-članke, pa je njen porast najbrži na internetu. Nakon godinu i po, brojem je prestigla drugu, njemačku Wikipediju i od oktobra 2007. ima preko '''''890950.000''''' tekstova koncem 2007, uz brzi porast preko ''50.000'' mjesečno, pa za koju godinu možda dostigne i glavnu Wikipediju. Pristup je slobodan, a novosti i dopune idu samo preko stručne redakcije koja traži određenu kvalitetu i pozitivan pristup kineskim temama. Ograničena je samo na kineski jezik i pismo, te je za nas i Evropu od slabe koristi: ''vidi pobliže'' [[Wikislavia - Metapedia]].
 
===Wiki Znanie===