Razlike između izmjena na stranici "Šintoizam"

Dodano 1.345 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: Migrating 86 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q812767 (translate me))
'''Šinto''' (神道 Shintō) ili '''šintoizam''' je [[japan]]ska [[religija]] koja je dugo vremena bila državnom religijom.
'''Šinto''' (神道 Shintō) ili '''šintoizam''' je [[japan]]ska [[religija]] koja je dugo vremena bila državnom religijom. Šinto dolazi od kombiniranja dva kanjija: "神" ''shin'', što znači bog (a ponekad predsatvlja znak za "kami" u [[Japanski jezik|japanskom jeziku]]) i "道" ''tō'' što znači [[Tao]] ("put" ili "staza" u filozofskom smislu). Tako šinto može značiti "stazu bogova." Nakon [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], šintoizam je izgubio svoj status državne religije. Neki šintoistički običaji kojima se bio davao veliki znača za vrijeme rata se više ne prenose na nove naraštaje, a drugi su postali isključivo svakodnevna aktivnost bez vjerskih konotacija, poput omikujija.
 
Šinto dolazi od kombiniranja dva kanjija: "神" ''shin'', što znači bog (a ponekad predsatvlja znak za "kami" u [[Japanski jezik|japanskom jeziku]]) i "道" ''tō'' što znači [[Tao]] ("put" ili "staza" u filozofskom smislu). Tako šinto može značiti "stazu bogova."
 
Nakon [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], šintoizam je izgubio svoj status državne religije. Neki običaji kojima je davan politički značaj više ne prenose na nove naraštaje, a drugi su postali isključivo svakodnevna aktivnost bez vjerskih konotacija, poput omikujija.
 
Kontraverze vezane za šinto nastavljaju se do današnjih dana. I dalje postoji lobi desničara i konzervativnih nacionalista koji se zalažu za obnavljanje veze između šinto religije i države.<ref>''Šinto'', Kembridžova ilustrovana istorija religije (str. 172), Stylos, Novi Sad, 2006. ISBN 86-7473-281-X</ref>
 
== Odvajanje od države ==
 
Nakon drugog svetskog rata, desio se preobražaj šintoa iz ideologije pod državnim sponzorstvom koja je pothranjivala [[nacionalizam]] kroz obožavanje [[car]]a u religiju potpuno lišenu podrške vladajućih struktura. Direktivom o šintou, koju je izdala okupaciona vlada u decembru [[1945]]. godine, državno sponzorisanje šintoa je zvanično prekinuto. Zabranjene su školske posete svetilištima, uklonjeni oltari sa portretom cara, uklonjen je Carski ukaz o obrazovanju iz hramova gde je čuvan, dok je šintoistička doktrina koja je propovedala nacionalističku ideologiju uklonjena iz školskih udžbenika. Car se i formalno odrekao sopstvene divinacije u javnom obraćanju naciji [[1946]]. godine, a šintoistička vera u potpunosti je odvojena od državnih institucija. Tako šinto postaje zasebna duhovna egzistencija sa eksplicitno izraženim verskim karakterom.<ref>''Šinto'', Kembridžova ilustrovana istorija religije (str. 172), Stylos, Novi Sad, 2006. ISBN 86-7473-281-X</ref>
 
== Bogovi kamiji ==
 
Šintoizam se sastoji od obožavanja [[kami]]ja, koji se mogu tumačiti kao [[bog]]ovi, [[duh]]ovi ili jednostavno duhovna prisutnost. Neki kamiji su lokalne prirode i mogu se gledati kao duh određenog mjesta, ali ostali predstavljaju nešto veće prirodne fenomene ili procese. Planina Fuji sveta je te svaka planina ima svog boga. Zanimljivo je što bogovima vlada božica. To je Amaterasu, božica Sunca i svjetla. Mnogo njezine braće vlada raznim pojavama. Još i danas Japanci odlaze u hramove iako je utjecaj religije popustio. Šintoizam je potekao iz stare [[Japanska mitologija|japanske mitologije]].
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
[[Kategorija:Japanska mitologija]]