Apologetika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 33 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q191776 na Wikidati
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Apologetika''' (gr. ''ἀπολογία'', od ''apo'' – protu, ''logos'' – reč) je obrana neke pozicije, obično religijske. [[vjera|vjereRanohrišćanski]] protivuapologeti nevjernikasu branili svoju veru od kritičara, i preporučivali je Helenima. Ceo pokret „apologetike“ u [[2. vek]]u predstavlja prvi pokušaj simbioze helenskog duha s hrišćanstvom.<ref name="Зизијулас">[http://www.verujem.org/pdf/Ziziulas_jelinizam_i_hriscanstvo.pdf Јован Зизијулас, Јелинизам и хришћанство]</ref>
 
Hrišćanski apologetiApologeti su bili [[ranohrišćanski]] pisci koji dokazuju apsurdnost optužbi koje se iznose protiv hrišćana. Osim pobijanja napada na kršćanstvo, apologeti su nastojali da ga jezikom helenističke filozofije učine što shvatljivijim paganskim obrazovanim krugovima, čime su započeli proces [[helenizacija kršćanstva|helenizacije kršćanstva]].<ref name="Šagi-Bunić"/> Oni podvlače da hrišćani spadaju među najlojalnije rimske podanike, koji upućuju molitve za cara. Pored toga, dokazuju da je hrišćanstvo najviša religija. Služeći se argumentima stoičara i delima kao što su [[Varon]]ove „Starine", hrišćani su dokazivali jalovost služenja [[idol]]ima, besmislenost i neodrživost raznih [[mit]]ova. Slično [[Filon iz Aleksandrije|Filonu iz Aleksandrije]], apologeti teže da načine most između hrišćanstva i [[grčka filozofija|grčke filozofije]]. Sličnost pojedinih postavki grčkih filozofa sa starozavetnim knjigama objašnjava se prostom pozajmicom. Apologeti su tvrdili da su grčki mislioci uzeli mnogo šta iz judejskih svetih knjiga. Na taj način apologeti nisu samo branili, već i propagirali hrišćanstvo.
 
Ovaj književni rod bio je relativno široko rasprostranjen. Jedan od prvih apologeta bio je [[Aristid (apologeta)|Aristid]], koji je na grčkom jeziku napisao „Apologiju", upućenu [[Antonin Pije|Antoninu Piju]]. Sredinom II v. pisao je [[Justin Filozof|Justin]], prozvan filozofom i mučenikom. Pored apologetskih dela Justin je napisao i niz rasprava protiv jeretika. Pred kraj II v. počela je književna delatnost najvećeg hrišćanskog apologeta i pisca — [[Tertulijan]]a, poreklom iz Rimske Afrike.