Đakon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 51 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q161944 (translate me)
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Đakon''' ili '''dijakon''' (grč. ''diákonos'': sluga, služitelj), "upravnik opštinskih dobara i staralac sirotinje i bolesnika u najranije hrišćansko doba" (''Vujaklija''); "u starokršćansko doba pomoćnik biskupa pri dodjeljivanju sakramenata i vršenju karitativne djelatnosti" (''ELZ''). U ranoj crkvi bilo je sedam '''đakona''' i o njihovom izboru govori se u biblijskim ''"Djelima apostolskim"'': "I izabraše Stefana, čovjeka napunjena vjere i Duha svetoga, i Filipa, i Prohora, i [[Nikanor]]a, i Timona, i Parmena, i Nikolu pokrštenjaka iz [[Antiohija|Antiohije]]" (6, 5). Opseg njihovog djelovanja ne može se ipak precizno odrediti, jer ''[[Novi zavjet]]'' to ne opisuje, nego ponašanje i odlike koje se traže za tu službu.
 
== Povest ==
 
U helenskom svetu je značenje glagola „diakonei“ od početka i kroz celu antiku bilo vezivano za službu koja se vrši u toku večere.<ref name="Зизијулас"/> Antički Grci su ovu službu smatrali ponižavajućom, ali je crkva uzdiže na simvol ljubavi i požrtvovanosti, tako da se đakon od početka povezivao s dva osnovna dela: da bude pomoćnik episkopu na najznačajnijoj „večeri“ Crkve, [[evharistija|evharistiji]], i da se angažuje na filantropskom polju i brizi za siromašne.<ref name="Зизијулас">[http://www.verujem.org/pdf/Ziziulas_jelinizam_i_hriscanstvo.pdf Јован Зизијулас, Јелинизам и хришћанство]</ref>
 
U jerusalimskoj crkvi je prvobitno izabrano sedam đakona što se pominje u ''"Djelima apostolskim"'': "I izabraše [[sveti Stefan|Stefana]], čovjeka napunjena vjere i Duha svetoga, i Filipa, i Prohora, i [[Nikanor]]a, i Timona, i Parmena, i Nikolu pokrštenjaka iz [[Antiohija|Antiohije]]" (6, 5). Opseg njihovog djelovanja ne može se ipak precizno odrediti, jer ''[[Novi zavjet]]'' to ne opisuje, nego ponašanje i odlike koje se traže za tu službu.
 
Sadržaj đakonske službe u ranoj Crkvi bio je u vezi s onim što nalazimo u Delima u vezi sa „sedmoricom“, dakle „službom stolova“.<ref name="Зизијулас"/>
 
== Đakonat ==
Linija 15 ⟶ 23:
'''Đakon''' je čak postalo i muško ime, od koga su izvedena imena '''Đakonija''' (žensko) i '''Đakonije''' (muško) te prezimena '''Đakon''', '''Đakonić''', '''Đakonov''' i '''Đakonović'''.
 
== Literatura ==
----
'''Izvor''':
* ''"Opća enciklopedija" (2 C-Fob)'', Zagreb, 1977.
* ''"Mala enciklopedija Prosveta" (1 A-J)", Beograd, 1978.
Linija 23 ⟶ 30:
* Milan Vujaklija: ''"Leksikon stranih reči i izraza"'', Beograd, 1991.
* Jovan Nedić: ''"Oko i uho prezvitera i episkopa"'', ''"Novosti sedam dana"'', VI, 252, 19 - Zagreb, 14. X. 2004.
 
== Izvori ==
{{Izvori}}
 
[[Kategorija:Pravoslavlje]]