Hunter S. Thompson – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 36:
 
Godinu dana kasnije Thompson je put u [[Las Vegas]] radi izvještavanja s lokalne moto-utrke iskoristio kao inspiraciju za reportažu od koje je napravio roman ''[[Fear and Loathing in Las Vegas (roman)|Fear and Loathing in Las Vegas]]'', koji je postalo njegovo najpoznatije djelo. Iako je i ranije eksperimentirao s Gonzo novinarstvom, ta je knjiga postala najbolji primjer tog stila, a mnogi je smatraju najboljim opisom početka kraja kako Američki san|američkog sna, tako i kontrakulture 1960-ih.
 
Thompson je sličan stil primijenio pokrivajući za časopis ''[[Rolling Stone]]'' kampanju [[Demokratska stranka SAD|Demokratske stranke]] za predsjedničke izbore 1972. godine, a od koje je nastala hvaljena knjiga ''[[Fear and Loathing on the Campaign Trail '72]]''.
 
To je, međutim, bio posljednji veliki Thompsonov uspjeh. Kako je radikalizam 1960-ih zamirao, tako je i američka publika imala sve manje razumijevanja za njegov specifični stil novinarstva. Godine [[1980]]. je na osnovu njegovih članaka snimljen biografski film ''[[Where the Buffalo Roam]]'' gdje je Thompsona tumačio komičar [[Bill Murray]]. Iste se godine razveo od supruge.
 
Od tada se Thompson sve više počeo povlačiti od javnosti, tek povremeno objavljujući članke, koji su njegovim vatrenim poklonicima predstavljali razočaranje. Godine [[2003]]. se oženio za svoju dugogodišnju suradnicu Anitu Bejmuk.
 
Dana [[20.2.]] [[2005]]. Thompson je izvršio samoubistvo ispalivši metak iz pištolja u glavu. U svom oproštajnom pismu je naveo kao razlog naveo starost i "nedostatak zabave". 20.8. 2005. je Thompsonov pepeo, u skladu s njegovim željama, ispaljen s topa na vrhu 50 m visokog tornja koga je samog dao dizajnirati.
 
==Reference==