Akbar Veliki – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 4 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q8597 (translate me)
dodatak s hr.wiki
Red 17:
}}
'''Jalaluddin Muhammad Akbar''', poznatiji kao '''Akbar Veliki''' ([[1542]]. - [[1605]].) je mogulski vladar koji se smatra jednim od najvećih vladara u historiji [[Indija|Indije]]. Nakon dolaska na prijestolje 1556. godine započeo je seriju uspješnih osvajačkih pohoda koje su [[Mogulsko carstvo]] proširile na veći dio Indije. Iako nepismen, bio je poznat po poticanju nauke i umjetnosti, a posebno je nastojao ustanoviti vjersku toleranciju među svojim podanicima.
Rođen je u [[Iran]]u kao izbjeglica, a na prijestolje dolazi kao zakoniti nasljednik svoga oca [[Humayun]]a s trinaest godina. To je jedini slučaj u povijesti mogulskih dinastija da je vladar došao na prijestolje bez rata ili krvoprolića.
{{biog-stub}}
 
Njegov stariji brat [[Muhammed Hakim]] nije se protivio imenovanju mlađeg brata za vladara. On je jedini od mogulskih vlastodržaca koji je bio potpuno nepismen ali je imao veliku žeđ za znanjem i volju za učenjem. Iako je bio nepismen, "pročitao" je stotine svitaka svetih i učenih tekstova tako što su mu ih čitali njegovi dvorjani.
 
Na početku svoje vladavine, do punoljetnosti državne poslove u njegovo ime vodio je [[Bahram Khan]]. Potpuno odan i iznimno učen i inteligentan čovjek. Kad je Akbar navršio 18 godina, Bahram Khan se povlači iz javnog i političkog života, a mjesto njega glavni utjecaj na vladara ima njegova dadilja, [[Maham Anga]]. Poslije [[1562.]] Akbar vlada potpuno samostalno.
 
Učvrstio je vlast [[Mogulsko carstvo|mogulske]] dinastije, ujedinio Indiju i uspješnim ratovanjem proširio granice države, te skršio moć lokalnih velikaša. Mnogim reformama učvrstio je središnju vlast, podupirao je znanstvenike i umjetnike. Iako sam [[Islam|musliman]], dopustio je slobodno ispovijedanje vjere svim državljanima i odupirao se vjerskom fanatizmu muslimana. U nastojanju da pomiri [[Hinduizam|hindue]] i muslimane pokušao je stvoriti sinkretičku vjeru (dīn-i-ilāhī) u kojoj je on bio vrhovni poglavar. Mauzolej mu je sagrađen 1612.-13. u [[Sikander]]u kraj Agre.
 
== Vanjske poveznice ==
{{Commonscat|Akbar the Great}}
* [http://www.i3pep.org/archives/2004/11/12/akbar/ Akbar.]
* [http://www.storyofpakistan.com/articletext.asp?artid=A014 Akbarova vladavina.]
* [http://www.worldofbiography.com/9001%2DAkbar/ Mogulski car Akbar: Svijet biografija.]
* [http://www.panoramio.com/user/116638/tags/Akbar Fotografije Akbarovog mauzoleja.]
 
{{Lifetime|1542|1605}}
[[Kategorija:VladariIndijski vladari]]
[[Kategorija:Mogulsko Carstvo]]