Razlike između izmjena na stranici "Bitka za Berlin"

Obrisana 82 bajta ,  prije 7 godina
m/м
Datoteka/fajl Berlin_bunker.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Berlin bunker.jpg
m/м (Bot: Migrating 42 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q154182 (translate me))
m/м (Datoteka/fajl Berlin_bunker.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Fastily sa razlogom: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Berlin bunker.jpg)
[[21. april]]a, 2. Gardijska armija je napredovala skoro 50 km severno od Berlina a onda napala jugo-zapadno od [[Verneuhen]]a. Ostale sovjetske jedinice su stigle do spoljnjeg odbrambenog prstena. Sovjetski plan je bio da se prvo okruži Berlin, a onda okruži Deveta armija.
 
 
[[Datoteka:Berlin bunker.jpg|thumb|PVO bunker u Berlinskom zoo vrtu, nakon bitke]]
Kada je južno krilo nemačke Četvrte oklopne armije postiglo neke lokalne uspehe u kontra-napadima na severu protiv 1UF, Hitler je izdao naređenja koja su pokazala da je njegovo shvatanje vojne realnosti u potpunosti nestalo. Naredio je Devetoj armiji da drži [[Kotbus]] i postavi front ka zapadu a onda da napadne Sovjete koji su napredovali ka severu. Ovo bi joj omogućilo da formira klešta koja bi srela Četvrtu oklopnu armiju koja dolazi sa juga i opkole 1UF pre nego što ga uništi. Oni su trebali da koordiniraju svoja dejstva sa napadom Treće oklopne armije i da budu spremni da budu južni krak klešta koje bi opkolilo 1BF koje bi uništio [[III SS korpus]] SS general-pukovnika [[Feliks Štajner|Feliksa Štajnera]] koji bi napredovao severno od Berlina. Feliks Štajner nije imao dovoljno divizija za ovaj poduhvat. Hajnrici je objasnio Hitleru da ako se Deveta armija odmah ne povuče, treba očekivati da će biti opkoljena. Podvukao je da već isuviše kasno da se kreće na severozapad ka Berlinu, i da će morati da se povlači na zapad. Hajnrici je čak rekao da će ako Hitler ne dopusti povlačenje na zapad zatražiti da bude razrešen komande.
 
10.909

izmjena