Razlike između izmjena na stranici "Obrazovna tehnologija"

Dodana 242 bajta ,  prije 5 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
(+glavni)
m/м
'''Obrazovna''' ili '''edukativna/edukacijska tehnologija''' učinkovit je način korištenja tehnoloških alata u procesu učenja. Kao koncept, bavi se nizom alata poput medija, [[mašina]] i mrežnog hardvera, kao i razmatranjem teoretskih perspektiva za njihovu učinkovitu primjenu.<ref name="Richey2008"/><ref name="Garrison2003"/>
{{Izmjena u tijeku}}
'''Obrazovna''' ili '''edukativna/edukacijska tehnologija''' učinkovit je način korištenja tehnoloških alata u procesu učenja. Kao koncept, bavi se nizom alata poput medija, mašina i mrežnog hardvera, kao i razmatranjem teoretskih perspektiva za njihovu učinkovitu primjenu.<ref name="Richey2008"/><ref name="Garrison2003"/>
 
Obrazovna [[tehnologija]] nije ograničena samo na ''high-tech''. Bez obzira na to, elektronska obrazovna tehnologija je postala važan dio društva danas.
 
Moderna obrazovna tehnologija uključuje [[e-učenje]], instrukcijska tehnologija, informacijska i komunikacijska tehnologija (ICT) u obrazovanju, EdTech, obrazovna tehnologija, multimedijalno učenje, tehnološki poboljšano učenje, računarski-zasnovana instrukcija, računarski upravljana instrukcija, računarski-zasnovan trening, računarski pomognuta instrukcija ili računarski podržana instrukcija, internetski-zasnovano treniranje, fleksibilno učenje, web-bazirano učenje, virtualno obrazovanje, itd.
 
Ovi opisni nazivi su svi više ograinčavajući u odnosu na pojam „Obrazovna tehnologija“ u tome što individualno govore o zasebnom digitalizacijskom pristupu, komponenti ili metodi isporuke.<ref name="Selwyn2011"/> Naprimjer, ''m-learning'' naglašava mobilnost, ali je u suprotnom slučaju neprimjetan ''u smislu'' obrazovne tehnologije.
 
Teoretske perspektive uključuju brojne tipove medija koji isporučuju [[tekst]], [[zvuk]], [[slike]], [[video]] i slično, te uključuju tehnološke primjene i procese kao što su zvučne ili video trake, satelitsku televiziju, [[CD-ROM]] i računarski-zasnvanozasnovano učenje, kao i lokalnu [[intranet]]/extranet mrežu i internetski-bazirano učenje. Informacijski i komunikacijski sistemi, bilo da su slobodno-stojeći ili na lokalnoj mreži, ili na Internetu u mrežnom učenju, temelj su više vrsta procesa e-učenja.<ref>Tavangarian D., Leypold M., Nölting K., Röser M., (2004). Is e-learning the Solution for Individual Learning? Journal of e-learning, 2004.</ref>
 
Obrazovna tehnologija i e-učenje mogu se vršiti unutar i van učionice. Može biti samostalno, asinhrono učenje, ili pak može biti sinhrono učenje vođeno od strane instruktora. Ono je pogodno za učenje na daljinu i u vezi sa nastavom baziranoj na principu „licem-u-lice“, koja se naziva ''pomiješano učenje''.
Asocijacija AECT označava nastavnu tehnologiju kao „teorija i praksa dizajna, razvoja, korištenja, upravljanja i vrednovanja procesa i resursa za učenje.“
 
Obrazovna tehnologija se odnosi na korištenje fizičkog [[hardver|hardvera]], kao i obrazovnih teorija.
 
Ona povezuje nekoliko domena, uključujući teoriju učenja, računarski-bazirano treniranje, mrežno učenje, te gdje se koriste mobilne tehnologije, ''m-učenje''.
 
Prema tome, postoji nekoliko diskretnih aspekata prema opisivanju intelektualnog i tehničkog razvoja obrazovne tehnologije:
* Obrazovna tehnologija kao [[teorija]] i [[praksa]] obrazovnih pristupa učenju
tehnologije:
* Obrazovna tehnologija kao teorija i praksa obrazovnih pristupa učenju
* Obrazovna tehnologija kao tehnološki alati i mediji koji pomažu u komunikaciji znanja, te njegovog razvoja, njegov razvoj i razmjenu
* Obrazovna tehnologija za sistem upravljanja učenjem (LMS), kao što su alati za upravljanje studentskog plana i programa, kao i za EMIS (informacijski sistemi za obrazovni menadžment)
Historijske osnove izrade predstavljaju smisao pomoći ljudima u načinima koji su lakši, brži, sigurniji ili jeftiniji nego prethodni načini koji se mogu pratiti unazad od pojave veoma ranih alata, kao što su crteži po pećinskim zidovima.<ref name="Molenda">Molenda, M. (2008). Historical foundations. In M. J. Spector, M. D. Merrill, J. Merrienboer, & M. P. Driscoll (Eds.), Handbook of Research on Educational Communications and Technology (Third., pp. 3–20). New York, NY: Lawrence Earlbaum Associates.</ref><ref>Nye, D. (2007). Technology Matters: Questions to Live With. Cambridge MA: MIT Press.</ref>
 
Različiti tipovi [[Abakus (računanje)|abakusa]] su također korišteni. Crepovi za pisanje i crne ploče (table) se koriste bar milenij.<ref>{{cite web| url=http://www.archive.org/stream/alberunisindiaac01biru#page/182/mode/2up| title=Full text of "Alberuni's India. An account of the religion, philosophy, literature, geography, chronology, astronomy, customs, laws and astrology of India about A.D. 1030"}}</ref>
 
Od njihovog uvođenja, knjige i pamfleti su igrali važnu ulogu u obrazovanju. Od početka dvadesetog vijeka, mašine za umnožavanje kao što je geštetner koriste se za manja kopiranja (obično 10-50 kopija) za razrednu ili kućnu upotrebu.
Open University u Britaniji, kao i Univerzitet u Britanskoj Kolumbiji počeli su revoluciju koristeći Internet za dostavljanje učenja, uveliko koristeći trening zasnovan na mreži, mrežni trening na daljinu i mrežnu diskusiju između studenata.
 
Sa uvođenjem [[World Wide Web|World Wide Weba]] (WWW) 90-tih, Graziadei je opisao mrežnu računarski-dostavljenu lekciju, tutorijal i ocjenjivanje koristeći elektronski email servis. Do 1994, osnovana je prva internetska mrežna srednja škola. Tokom 1997. Graziadei je opisao kriterije za ocjenjivanje projekata i razvoja tehnološki-zasnovanih kurseva, uključujući portabilnost, skalabilnost, priuštivost i visoku mogućnost dugoročnih efektivnosti troška.
 
Internetska edukacija se veoma brzo širi i postaje alternativa tradicionalnim učionicama. Prema studiji iz 2008, američki odjel za edukaciju pokazuje 77%-tni upis u kurseve sa mrežnom komponentom.
Danas je paradigma koja prevladava komunikacija posredovana računarom (CMC), gdje je primarna interakcija između učenika i instruktora posredovana računarom.
 
Veće ''high-tech'' kompanije, poput [[Google|Googlea]], Verizona i [[Microsoft|Microsofta]], finansiraju škole kako bi ih obezbijedile da uče studente kroz tehnologiju, što može voditi do poboljšanih performansi studenata.
 
== Mediji ==
=== Društvene mreže ===
{{Glavni|Društvena mreža}}
Grupni veb sajtovi, blogovi, wiki-stranice (npr. [[Wikipedia]]) omogućavaju učenicima da postavljaju misli, ideje, komentare na veb sajt u interaktivnoj učeničkoj okolini. Društvene mrežne stranice su virtualna društva za ljude koji su zainteresirani za određene teme, ili za ''druženje'' online.
 
Članovi mogu komunicirati govorom, brzim porukama, chatom, video konferencijama i blogovima, a mrežni servis istovremeno omogućava način komunikacije, tako da članovi mogu kontaktirati prijatelje i ostale članove.
 
==== Google Search ====
Prema istraživanju tržišta kojeg je objavio comScore u novembru 2009, Google pretraga je dominantna pretraživačka mašina u Sjedinjenim Državama, sa tržišnim udelomudjelom od 65,6%. Google indeksira milijarde web-stranica, tako da korisnici mogu pretraživati informacije koje žele korištenjem ključnih riječi i operatora.
 
Google Watch je kritizirao Googleov PageRank algoritam, govoreći da diskriminiraju nove veb sajtove i favorizuju postojeće stranice. Sajt je također navodio da postoje veze između Googlea i National Security Agency (NSA), te Centralne izveštajne agencije (CIA).
Poznat je po tome što ima policu otvorenog prilaska sistemu, npr. prethodni studentski poduhvati se ne moraju prihvatiti da bi student pristupio nekim kurseva (tj. većini). Većina studenata je bazirana u UK i principijelno studiraju van kampusa, ali većina kurseva može se studirati van kampusa širom svijeta.
 
OU koristi razne metode podučavanja studenata. Četiri najpoznatije su: OpenLearn, [[YouTube]], iTunes U, te Open Research Online.
 
Open University koristi CMS (Content Management System – ''Sistem ''upravljanja sadržajem'') koji je podesan za učenje na daljinu. Taj sistem omogućava jednostavno i brzo dodavanje kvizova, lekcija, pitanja i slično, kao i izmjenu i brisanje istih. Sistem može sadržavati i dodatne komponente, kao što su zapisivanje ocena, kreiranje diploma itd.
 
=== mivu.org ===
Michigan Virtual University (''Virtualni univerzitet Michigana'') jeste internetski virtualni univerzitet koji kao podlogu koristi Moodle sistem upravljanja sadržajem.
upravljanja sadržajem.
 
Prema podacima koji stoje na stranici, MIVU je osnovan 1998. godine od strane savezne države Michigan u SAD-u. MIVU je privatna, neprofitna korporacija i vođena od strane odbora direktora, koji se sastoji od lica koja predstavljaju bizise, industriju, višu edukaciju, K-12 edukaciju, kao i državnu vladu.
=== BrainPOP ===
BrainPOP jeste grupa edukativnih
veb sajtova sa preko 1000 kratkih animiranih filmova za studente u razredima K-12 (od 6 do 17 godina), zajedno sa kvizovima i povezanim materijalima, koji pokrivaju predmete nauke, društvenih studija, [[Engleski jezik|engleskog jezika]], [[Matematika|matematike]], [[inženjerstvo|inženjerstva]] i tehnologije, zdravlja, umjetnosti i muzike.
 
BrainPOP koristi više od 25% škola u [[SAD]]. Koristi se i u drugim državama svijeta, kao što su [[Meksiko]], [[UK]], [[Izrael]], [[Francuska]], [[Španija]] i nekoliko drugih zemalja, gde se nude video sadržaji u lokalnim jezicima.
 
Video materijali su izrađeni tako da aktivnije uključuju studente i asistiraju učiteljima i školarcima od kuće; također su usklađeni sa standardima formalnog obrazovanja.
Projekat „Obrazovni veb portal" nastao je kao rezultat dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada prof. dr. Danimira Mandića u oblasti obrazovnih informacionih tehnologija, uz podršku naših najeminentnijih stručnjaka.
 
Osnovna ideja jeste stvaranje posebne Internet lokacije, koja će omogućiti ažuriranje, jednostavnu i ekonomičnu pretragu, korištenje i razmenu znanja, iskustva i informacija neophodnih za rad u osnovnim školama.
Osnovna ideja jeste stvaranje
posebne Internet lokacije, koja će omogućiti ažuriranje, jednostavnu i ekonomičnu pretragu, korištenje i razmenu znanja, iskustva i informacija neophodnih za rad u osnovnim školama.
 
Uz podršku savremenih Internet tehnologija, kompanija se trudi svim učesnicima u oblasti osnovnog obrazovanja ostvariti jednostavan, efikasan i centralizovan pristup najaktuelnijim informacijama koje su od značaja za pripremu, realizaciju, praćenje i vrednovanje odgojno-obrazovnog rada.
 
== Povezano ==
* [[Tehnologija]]
* [[Obrazovanje]]
* [[E-learning]]
 
== Izvori ==