Razlike između izmjena na stranici "IFA Berlin"

Dodana 93 bajta ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[Category: +[[Kategorija:))
 
'''Međunarodna radio izložba''' ({{lang-de|Internationale Funkausstellung}}, IFA) je [[ekonomska izložba]] , prvenstveno posvećena razvoju [[radio]] i [[elektronika|elektronskoj]] tehnologiji ta koja se, sa prekidima, održava u [[Berlin]]u od [[1924]]. do danas. Od 1924. do 1939. godine se održavala svake godine, da bi se nakon [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] od 1950. održavala u razmacima od dvije godine, prije nego što se 2005. otpočela ponovno održavati svake godine. Održava se početkom septembra.
 
Na izložbi 1931. je fizičar [[Manfred von Ardenne]] demonstrirao svoj sistem elektronske televizije. Na izložbi 1933. je tadašnja [[Treći Reich|nacistička]] vlada predstavila znameniti "narodni" radio-prijemnik [[Volksempfänger]], prvi dizajniran tako da bude dostupan što širim dijelovima stanovništva. Na izložbi 1935. je tvrtka [[AEG]] prvi put demonstrirala [[magnetofon]], a na izložbi 1963. [[Phillips]] prvu kompaktnu [[audio-kazeta|audio-kazetu]].
* [http://berlin.barwick.de/events/ifa-internationale-funkausstellung.html#highlights Highlights of past exhibitions from 1926 to 2005]
 
[[Kategorija:EkonomskeNastanci izložbe1924.]]
[[Kategorija:Sajmovi]]
[[Kategorija:Nauka i tehnologija u Njemačkoj]]
[[Kategorija:Berlin]]