Trojstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
uvod
Nema sažetka izmjene
Red 12:
Tri Božje osobe u [[kršćanstvo|kršćanstvu]] imaju različne funkcije. '''Bog Otac''' je tvorac duhovnog i tvarnog svijeta. Bog Otac nije bio stvoren niti je na bilo koji način nastao, nego jednostavno postoji oduvijek, On jeste. '''Bog Sin''' je spasitelj čovječanstva. Rođen je iz Boga Oca na početku vremena, a potom se za iskupljenje čovječanstva utjelotvorio kao [[Isus Krist]]. '''Sveti Duh''' daje ljudima Božje vrline i krepost, na primjer mudrost za pravilno razumijevanje Božjih namjera.
 
Koncept Trojstva je uvedennaznačen na [[ekumenski koncil|ekumenskom koncilu]] godine [[325]]. u [[Nikeja|Nikeji]] kada se definirajuIsus triHrist različitedefinira Božjekao osobedruga Božja osoba ([[hipostaza|hipostaze]]), kojekoja imajuima istu duhovnu ''supstancu'' ikao zajedno tvore jednog BogaBog. Štaviše, sve do [[Prvi carigradski sabor|konzila u konstantinopolju]] [[381]]. godine nije postojala formula jednog Boga koji egzistira u tri jednake ličnosti.<ref>John Norman Davidson Kelly, Early Christian Doctrines, London 1958. p88</ref> Eksperimentalne teorije su, međutim, bile predlagane u [[3. vek]]u.<ref>John Norman Davidson Kelly, Early Christian Doctrines, London 1958. p88</ref> Tek na Saboru u Konstantinopolju Sveti Duh je definisan kao božanstvo, pokraj Boga Oca i Boga Sina, koji zajedno tvore jednog Boga, čime je službeno uvedeno Trojstvo.<ref>John Norman Davidson Kelly, Early Christian Doctrines, London 1958. p255</ref>
 
Stajalište različitih kršćanskih Crkava po pitanju Svetog Trojstva se bitno razlikuju, a koncept sa sobom donosi brojne [[teologija|teološke]] probleme, o kojima većina običnih vjernika najčešće ne razmišlja. Poznato je, na primjer, pitanje iz koje Božje osobe dolazi Sveti duh. [[Rimokatolička crkva]] uči da Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina, dok [[pravoslavlje|pravoslavne Crkve]] uče da Sveti Duh proizlazi samo iz Oca (vidi [[Filioque]]).
Red 88:
U [[hinduizam|hinduizmu]] tri vrhovna božanstva [[Šiva]], [[Brama]] i [[Višnu]] takođe čine sveto trojstvo koje se na sanskritu naziva [[Trimurti]] ([[sanskrt]]: त्रिमूर्ती - tri lika).
 
== NapomeneIzvori ==
{{izvori|2}}
 
== Vanjski linkovi ==
[http://www.vopus.org/sr/gnoza/studije-o-dusi/sveta-trojca-trojstvo.html Sveta Trojica]