Knin – razlika između verzija

Dodano 96 bajtova ,  prije 11 godina
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Dodaje: ckb:کنین
Red 83:
Tokom [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]], u aprilu 1941. su ga okupirali Italijani. Grad je mjesec dana kasnije nominalno pripao [[NDH]], ali je de facto bio pod italijanskom vlašću koja je štitila [[Dinarska četnička divizija|Dinarsku četničku diviziju]] pod komandom popa [[Momčilo Đujić|Momčila Đujića]]. S druge strane, veliki broj Kninjana se priključio Titovom [[NOVJ|partizanskom]] pokretu. Godine [[1943]]., nakon kapitulacije Italije, Knin su okupirali Nijemci. Njihov garnizon i Đujićeve snage je, pak, krajem [[1944]]. u [[Kninska operacija|kninskoj operaciji]] porazio 8. korpus NOVJ i zauzeo Knin.
 
Knin je otada dio Socijalističke republike Hrvatske, odnosno [[SFRJ]]. Kada je u bivšoj Jugoslaviji krajem 1980-ih ekonomska kriza prešla u političku, na području Knina se to odrazilo bujanjem srpskog nacionalizma. Pobjeda hrvatskihhrvatske nacionalistademokratske stranke na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj [[1990]]. godine će dovesti do dodatnih etničkih i političkih tenzija, a u ljeto iste godine do pobune protiv republičkedržavne vlasti zvane [[balvan revolucija]].
 
Knin tada postaje središte pokreta za otcjepljenje većinski srpskih područja iz Hrvatske, a nakon formiranja [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske Krajine]]i protjerivanja hrvatskog stanovništva uz primjenu sile i strašnih zločina [[1991]]. godine postaje njen glavni grad.
 
Knin su, zajedno s ostatkom RSK, zauzeleoslobodile hrvatske snage za vrijeme [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]]. [[5.8.]] [[1995]]. - dan kada se to dogodilo - u Hrvatskoj se slavi kao državni praznik - [[Dan domovinske zahvalnosti]].
 
Prije i za vrijeme same operacije Knin je organizirano napustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo. Ubrzo nakon toga je njihova imovina izložena pljački i paležu, a u ispražnjene srpske domove su naseljene izbjeglice hrvatske nacionalnosti iz BiH. Tek kasnije je hrvatska vlada dozvolila povratak srpskim izbjeglicama. To je danas izvor mnogih problema koji se tiču imovinskih i drugih prava, kao i političkih tenzija u trokutu koji čine Hrvati doseljenici, Hrvati starosjedioci i Srbi povratnici. Dodatni izvor problema je i izuzetno loša ekonomska situacija u gradu, tako da većina stanovnika, bez obzira na nacionalnost, uglavnom živi od socijalne pomoći.
 
== Uprava ==
Anonimni korisnik