Plavi orkestar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
evo, gotovo :D
/* Povijest - popravak poveznica
Red 27:
 
== Povijest ==
[[1981.]] godine šesnaestogodišnji gimnazijalac, Saša Lošić Loša (koji je i u to vrijeme bio poznat po kapi), osniva bend pod nazivom Ševin orkestar. Postava benda bila je: Srđan Krošnjar na gitari, Gordan Džamonja na basu i Admir Ćeramida - Ćera II na bubnjevima. Sljedeće godine mijenjaju ime u Plavi orkestar jer je u Sarajevu postojao bend istog imena. Aktivnost benda je bila sporadična - bilo je riječ o tek povremenim performansima, u audicijskom stilu. Uskoro je Loša promijenio školu, te iz Treće gimnazije prešao u Prvu. Tamo je upoznao gitarista [[Mladen Pavičić|Mladena Pavičića Pavu]]. On je već imao određenog muzičkog iskustva pošto je svirao u Rock Apoteki, jednoj od predgrupa na koncertu [[Bijelo dugme|Bijelog dugmeta]] [[1979.]] godine na [[Stadion Partizana|Stadionu Partizana]]. 1981. godine Pava se pojavio na Omladinskom festivalu u [[Subotica|Subotici]], sa bendom Super 98 (sljedeća inkarnacija Rock Apoteke), prije nego što je prešao u pop bend Mali Princ, te konačno u Pauk sa čijim je članovima 1982. čak snimio album. Pošto je se Pauk nalazio izvan [[Zavidovići|Zavidovića]], Pava je morao putovati svakog vikenda na probe, što se njegovim roditeljima nije svidjelo pa su ga nagovorili da napusti bend. Nakon toga je nakratko bio u grupama kao što su [[Elvis J. Kurtović & Hishis Meteors]], Bonton Baja i Kazablanka.
 
Pava je se [[1983.]] konačno pridružio Lošinom bendu. Čim je došao u Plavi orkestar, muzički mnogo iskusniji Pava odredio je da se Krošnjara i Džamonju makne iz grupe, pošto je smatrao da se ne trude dovoljno. Još prije ljeta '83., na mjesto basiste došao je Samir Ćeramida - Ćera I.
Red 38:
Godinu poslije, u rujnu [[1984.]], vratili su se u Sarajevo gdje su članovi [[Zabranjeno pušenje|Zabranjenog pušenja]] upravo uživali u velikom uspjehu svog prvog albuma. Loša i Pava vratili su se prvi i nastavili sa svirkom, dok se nisu vratili i blizanci koji su činili ritam sekciju. Ipak, zbog loše kvalitete proba, Pava je napustio bend.
 
Tada je Loša stupio u kontakt sa menadžerom Malkolmom Muharemom koji je prethodno radio sa bendom [[Elvis J. Kurtović & Hishis Meteors]]. Spomenuta dvojica organizirali su da bend (iako strogo govoreći, u tom trenutku bend nije ni postojao) snimi još nekoliko demoa u [[Zagreb]]u, uz pomoć [[Husein Hasanefendić|Huseina Hasanefendića Husa]] iz [[Parni valjak|Parnog valjka ]]te Rastka Miloševa. Dok je bio u Zagrebu, Loša je uspio postići da se [[Jugoton]] zainteresira za bend, pa je s njim potpisao ugovor. U dogovoru s Lošom, Pava se vraća u bend.
 
=== Prvi album i uspjeh ===