Albanija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 62.101.128.71 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Gerakibot
Red 58:
'''Republika Albanija''', ili '''Albanija''' ([[Albanski jezik|albanski]]: ''Shqipëria'', znači ''Zemlja orlova''), je država u jugoistočnoj [[Europa|Europi]]. Graniči se sa [[Crna Gora|Crnom Gorom]] na sjeveru, [[Srbija|Srbijom]]/[[Kosovo]]m na sjeveroistoku, sa [[Makedonija|Makedonijom]] na istoku, i [[Grčka|Grčkom]] na jugu, izlazi na [[Jadransko more]] na zapadu, i na [[Jonsko more]] na jugozapadu.
 
== Poreklo i istorija imena ==
Srpska je vo zemlja
:''Glavni članak: [[Porijeklo i povijest imena Albanija]]''
 
''Albanija'' vjerovatno dolazi od antičkog [[Proto-Indo-Europski jezik|Proto-Indo-Europskog]] korijena ''*albho'', što znači "belo". Od ovog korijena možda potječe i ime [[Albion]], staro ime za [[Britanija|Britaniju]] (i danas je nadimak za Englesku Gordi Albion). Alternativno poreklo može biti isto kao i za ime [[Alpi]], ali etimologija ovog naziva nije definitivno utvrđena.
 
Stanovništvo Albanije je etnički vrlo homogeno: 98% su čisti Albanci, narod koji potječe od Ilira drevne indoeuropske populacije koja je naselila to područje. U istu etničku skupinu pripadaju Gegi koji obitavaju u sjevernom dijelu zemlje i Toski, koji žive u južnim krajevima.
Prvi put se riječ ''siptari'' pojavljuje kao ime ilirskog plemena u današnjoj sjevernoj-centralnoj Albanijoj, [[130]] godine u [[Ptolomej|ptolomejevom]] radu. ''Albanopolis od Albana'' (''Albanopolis of the Albani'') je mesto koje se nalazi na ptolomejevoj mapi, i na drevnom porodičnom epitafu u [[Škupi]]ju, koji se identifikuje sa Zgerdeš (''Zgërdhesh'') brdskom tvrđavom blizu [[Kruja|Kruje]] u severnoj Albaniji. Arbanon je verovatnije ime okruga - moguće je da se radi o ravnici Mat - nego ime određenog mesta. Indikacija pokreta sa viših nadmorskih visina u mnogo ranijem periodu je detektirana u distribuciji geografskih imena koja se završavaju sa ''-eš'' koje izgleda da je proisteklo iz latinskog ''-enizis'' ili ''-ezis'', između Škumbina i Mata, sa koncentracijom između Elbasana i Kruje.
 
Termin Albanoi se možda polako širio na druga ilirska plemena dok njegova upotreba nije postala uobičajena među svim Albancima. Sudeći prema albanskom naučniku [[Faik bej Konica|Faika bej Konice]] (''Faïk bey Konitza''), izraz "Albanija" nije u potpunosti zamenio "Iliriju" do kraja četrnaestog veka. Reč "Alba" ili "Arba" je izgleda povezana sa gradom Arba (danas [[Rab]], Hrvatska), koji je u preistorijskim periodima bio naseljen polu-ilirskim Liburnijcima, prvi put pomenutim [[360. pne.]].
 
Oko hiljadu godina kasnije, neki Vizantijski pisci su koristili izraze "Albanon" i "Arbanon" da označe region Kruje. U 13. veku, imena "Albanija" i "Albanežani" ("''Albanenses''") su označavala celu zemlju i svo stanovništvo kako je pokazano u radovima mnogih starih albanskih pisaca, kao što su Budi, Blanko i Bogdano. Prvi put se čulo za albance u njihovoj zemlji kao za Arbanite od Arbanona u spisima [[Ana Komnina|Ane Komnine]] (''Alexiad 4'') o nevoljama koje su u regionu uzrokovali [[Normani]] tokom vladavine njenog oca, Alekseja I Komnina ([[1081]]. - [[1118]].). U ''Istoriji'' napisanoj [[1079]]. - [[1080]], vizantijski istoričar ''Michael Attaliates'' je dao naznake o Albanoima koji su uzeli udela u pobuni protiv [[Konstantinopolj]]a [[1043]], i o Arbanitaima kao podanicima vojvode [[Dirahijum]]a. Italo-Albanci i albanske manjine koje su još prisutne u Grčkoj su kroz istoriju bile poznate pod različitim imenima: ''Arbënuer'', ''Arbënor'', ''Arbëneshë'', ''Arbreshë''.
 
Gotovo da nema sumnje da je koren ''alb-'' ili ''arb-'' stariji od ''šćip-'' (''shqip-''), od kojeg potiče današnje ime države - Šćiperija (''Shqipëria''), ime koje se pojavljuje samo u vreme turskih invazija. Albansko ime zemlje, Šćiperija, znači "zemlja orlova".
 
== Istorija ==