Plavi orkestar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 34:
=== Počeci ===
Ovo označava razdbolje mnogo ozbiljnijeg djelovanja benda, i obično se uzima kao njegov pravi početak. Počeli su se pojavljivati kao predgrupa na turnejama velikih jugoslavenskih grupa poput Riblje čorbe i Leb i sol, zbog čega su zadobili pozornost medija. Međutim, Lošu je pogodilo kako su u medijima bili vrlo negativno ocijenjeni, te je na neko vrijeme čak odlučio napustiti glazbu. No, entuzijazam ostalih članova benda ubrzo ga je nagnao da se vrati. Tako je se posvetio pisanju pop balada, od kojih su većina bile o neuzvraćenoj ljubavi prema djevojci u koju je bio zaljubljen.
 
Tijekom ljeta 1983. godine imali su svirku u sarajevskom klubu Trasa. Njihov potencijal uočio je Bata Vranašević iz Laboratorije Zvukam pa ih je pozvao u Beograd da snime neke pjesme. U rujnu su održali svirku u Trasi kao pozdrav prije nego što otiđu u vojsku. Sljedeći dan otišli su na vlak u Beograd gdje su u studiju Ence Lesića, Druga maca, snimili tri pjesme - Soldatski bal, Goodbye teens, i Suadu - sve budući hitovi. Nakon toga, sva četiri člana benda otišli su odslužiti vojni rok u JNA.
 
Godinu poslije, u rujnu 1984., vratili su se u Sarajevo gdje su članovi Zabranjenog pušenja upravo uživali u velikom uspjehu svog prvog albuma. Loša i Pava vratili su se prvi i nastavili sa svirkom, dok se nisu vratili i blizanci koji su činili ritam sekciju. Ipak, zbog loše kvalitete proba, Pava je napustio bend.
 
Tada je Loša stupio u kontakt sa menadžerom Malkolmom Muharemom koji je prethodno radio sa bendom Elvis J. Kurtović & His Meteors. Spomenuta dvojica aražinrala su da bend (iako strogo govoreći, u tom trenutku bend nije ni postojao) snimi još nekoliko demoa u Zagrebu, uz pomoć Huseina Hasanefendića Husa iz Parnog valjka te Rastka Miloševa. Dok je bio u Zagrebu, Loša je uspio postići da se Jugoton, tada najbolja diskografska kuća, zainteresira za bend, pa je s njim potpisao ugovor. Čuvši za to, Pava se vratio u bend.
 
=== Prvi album i uspjeh ===
Na početku 1985., Plavi orkestar snima svoj prvi album Soldatski bal, u SIM studiju u Zagrebu.
 
== Članovi grupe ==