Seljački ustanak u Engleskoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 3:
'''Seljački ustanak u Engleskoj''' dogodio se [[1381]]. godine. Vođe bune su bili [[Wat Tyler]], [[John Ball]] i [[Jack Straw]]. Seljačka buna je izbila zbog teških poreza nametnutih da bi se finansirao [[Stogodišnji rat]].
 
Ustanak se širio iz okruga u okrug i završio maršem hiljada seljaka od [[Kent]]a do [[London]]a, koji su hteli da „popričaju sa Kraljem“.<ref name="Federiči">[http://anarhisticka-biblioteka.net/library/silvia-federici-kaliban-i-vestica Silvija Federiči, Kaliban i veštica]</ref>
=== Pozadina ===
 
=== Pozadina ===
{{main|Stogodišnji rat|Crna smrt}}
[[Crna smrt]] je ubila [[1348]]. godine milione ljudi u Engleskoj. Nakon Crne smrti osećao se veliki nedostatak radne snage, pa su slobodni seljaci i kmetovi tražili daleko veće plate i uslove. Veleposednici uspevaju da proguraju [[1351]]. kroz parlament nepravedni ''Statut radne snage'', po kome se limitira maksimalna zarada, a ograničava se i mobilnost radne snage, tako da kmet ne može preći na imanje vlastelina, koji nudi bolje uslove.
 
Da bi se finansirao [[Stogodišnji rat]] uvode se novi porezi. Fiksni porez po osobi, nezavisan od imovinskog stanja uveden je [[1377]]. godine. Drugi porez uveden je [[1379]], a treći porez je bio tri puta veći od drugog i pokazao se kao još nepravedniji. Bio je mnogo proizvoljniji.
 
Nakon desetkovanja radne snage tokom Crne smrti, englesko [[plemstvo]] je pokušalo da obuzda cenu rada pomoću Statuta o radu, koji je ograničavao maksimalnu nadnicu, što je izazvalo Seljački ustanak [[1381]]. godine.<ref name="Federiči"/>
 
=== Prvi protesti ===
Linija 43 ⟶ 47:
 
Nakon kršenja pobune kralj je povukao svoja obećanja. Pobuna je zatim skršena i u ostalim delovima Engleske.
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
== Spoljašnje veze ==