Rasjed San Andreas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 10:
Rasjed San Andreas je granični spoj [[2]] zemljine ploče sjevernoamerićke i pacifićke. Pacifićka ploča nošena je prema [[sjeverozapad]]u a sjevernoamerićka prema [[jugoistok]]u. Mehanićke napetosti unutar zemljine kore nastaju trenjem litosfernh ploča. Ova napetost prazni se zemljotresima,koji mogu biti različitog intenziteta.
Ako se uporede sa drugim katastrofalnim potresima u svijetu( zemljotres u septembru [[1923]] u Tokiju odnio je 100 000 života). a u San Francisku bio je manji ( oko 450, ali je srušeno 28 000 kuća).
Svi veći rasjedi u svijetu se danonoćno nadgledaju. Mjerenja se veoma preciznim i osjetljivim imstrumentimainstrumentima.
U [[polupustinja]]ma, kao sto je ravnica [[Carrizo]] (oko 160 km, sjeverno od Los Angelesa u zemljistu se moze prepoznati rasjed San Andreas. Kao uska skoro ravna brazda, rasjed prolazi kroz predio. Doline i planine su vodoravnim pomicanjem jasno pomaknute jadna prema drugoj.
Gradnja u zonama ovakvih rasjeda predstavlja veliki izazov. Na opterećenja posebno su otporni rešetkasti tornjevi, građeni u obliku piramide. prema tom uzoru sagrađena je zgrada Transamerica Piramid u San Francisku visoka 160 [[metar|m]]
 
 
 
== Eksterni linkovi ==