Rat na Kosovu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Mali ispravci
mNema sažetka izmjene
Red 2:
 
'''Kosovski rat''' ([[albanski]] '''Lufta e Kosovës''') je izraz kojim se označava oružani sukob koji tokom [[1998]]. i [[1999]]. godine vodio između vojnih i policijskih snaga [[SRJ|Savezne Republike Jugoslavije]], odnosno [[Srbija|Srbije]] s jedne, i paravojnih formacija [[kosovo|kosovskih]] [[Albanci|Albanaca]] na čelu s [[Oslobodilačka vojska Kosova|Oslobodilačkom vojskom Kosova]] s druge strane.
 
Rat na Kosovu i Metohiji ili Kosovski sukob sadrži dvije faze oružana sukoba oko srpske pokrajine Kosovo i Metohija: prva je bila sukob albanskih separatističkih gerilaca iz redova Oslobodilačke vojske Kosova sa jedne strane i jugoslovenskih snaga bezbednosti sa druge (1996.–99.), a druga faza je bombardovanje vojnih i civilnih ciljeva na Kosovu i Metohiji i širom SRJ od strane NATO pakta predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama (24. mart 1999. — 10. jun 1999.) Intervencija Vojske Jugoslavije, a nakon toga i NATO pakta su izvršene bez dozvole Ujedinjenih nacija, a povod za drugu intervenciju bile su optužbe da jugoslovenske i srpske vlasti planski vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca i neprihvatanje sporazuma iz Rambujea od strane jugoslovenskih vlasti. Rat je okončan donošenjem Rezolucije 1244 po kojom je Jugoslavija privremeno predala suverenitet nad Kosovom i Metohijom Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu. Kosovski Albanci su 17. februara 2008. jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, što Srbija ne priznaje. Po mnogima, ovaj rat je nastavak i deo ratova, koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije, za koje se verovalo da su okončani Dejtonskim sporazumom.
 
Rat je okončan donošenjem Rezolucije 1244 po kojom je Jugoslavija privremeno predala suverenitet nad Kosovom i Metohijom Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu. Kosovski Albanci su 17. februara 2008. jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, što Srbija ne priznaje. Po mnogima, ovaj rat je nastavak i deo ratova, koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije, za koje se verovalo da su okončani Dejtonskim sporazumom.
 
== Pozadina ==