Dogrib – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ru:Тличо
m linkovi
Red 1:
[[Datoteka:Dogrib tipis.jpg|thumb|Selo Tlingchadinna oko 1900.]]
'''Dogrib''' (Pasje Rebro; Flat-Side Dogs, Tlingchadinne, Thlingchadinne ('dog-flank people'), Tlicho, Tli cho Dinne, Tłı̨chǫ, Tłįchǫ, Plats-Côtes-de-Chien) je [[Athapaskan]] pleme nastanjeno između jezera [[Veliko medvjeđe jezero|Velikog medvjeđeg jezera (Great Bear Lake)]] i [[Veliko ropsko jezero|Velikog ropskog jezera (Great Slave Lake)]] u [[Sjeverozapadni Teritorijteritoriji|SjeverozapanomSjeverozapadnim Teritorijuteritorijima]] u [[Kanada|Kanadi]].
== Karakteristike ==
Jezično i kulturno Dogribi su srodni plemenima [[Chipewyan]], Deline, [[Mountain]], [[Slavey]] i [[Yellowknife]]. Brojčano nikada nisu bili jaki. Mooney je procjenio da ih je [[1670]]. bilo oko 1. 200, i kasnije im je populacija u padu sve do sredine [[20. stoljećavijek]]a, da bi [[2005]]. iznosio 2. 298.
 
Kultura Dogriba pripada sub-arktičkom području. [[Nomad]]i su i lovci na [[karibu]]e u područjima 'barren grounda', a prisutan je i ribolov. Nastamba Dogriba je kožni šator, no ako bi zime bile veoma oštre, gradili bi i nastambe od drveta ili od granja. Socijalna organizacija Dogriba su mnogobrojne, malene nezavisne bande, koje imaju vlastite teritorije, a i položaj žena mnogo je lošiji nego kod sjevernih plemena, na primjer Chipewyana. Glavni neprijatelji bijahu im Chipewyan, [[Cree]], [[Yellofknife]]. Dogribi su pleme Yelloknife gotovo uništili masakriravši ih u kasnomkrjem 18. ili ranompočetkom [[19. stoljećuvijek]]a. U svojim pustim predjelima ostali su relativno izolirani, do sredine [[20. stoljećavijek]]a, kada su pojačane transportne i komunikacijske veze s ostalim krajevima Kanade.
 
Dogribi su bili podijeljeni na 4 glavne skupine, to su: