Jupiter – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
Red 184:
 
== Historija ljudskog istraživanja ==
Zbog svoje vidljivosti golom oku na noćnom nebu Jupiter je bio poznat u antičkim vremenima. Godine [[1610]]. [[Galileo Galilej]] pomoću teleskopa otkriva četiri prirodna satelita koji su prozvani: Io, Europa, Ganimed i Kalisto. Ovu grupu prirodnih satelita nazivamo galilejanskim satelitima. Velik interes pobudio je i događaj iz 1994. u kojem je [[komet Shoemaker-Levy 9]] pao na Jupiter.

Sa Zemlje je do sada poslano 5 sondi, koje su bile uspješne u svom cilju. Prva sonda koja je uspjela stići do Jupitera bila je međuplanetarna sonda [[Pioneer 10]]. Poslala je prve slike relativno niske rezolucije. Pioneer 10 je također vratila i telemetrijske podatke o magnetosferi i atmosferi Jupitera. Sonde iz porodice Voyager ([[Voyager 1]] i [[Voyager 2]]) su bile opremljene boljim kamerama i instrumentima nego sonde Pioneer, i poslale su slike i telemetrijske podatke na zemlju 1979. godine. To je pridonijelo proširenju znanja o planetu Jupiter, otkrivši slijedeće:
* orbitalne prstene koje opasuju planet slične onima oko Saturna, ali manje izražene
* nove satelite koje nisu bile opaženi prije, na primjer grupu satelita u porodici [[Amaltea (mjesec)|Amaltea]] koji su u niskoj orbiti iznad Jupitera i koji imaju promjer manji od 200km
 
 
 
<table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" style="margin-left:1em">