Bikram Sambat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Novi članak (sa engleske Wikipedije)
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Bikram Sambat''' (takođe i '''Bikram Samwat''', [[Devnagari]] pismom: बिक्रम संवत, skraćeno "B.S.") je kalendar koji je ustanovio [[Indija|indijski]] car [[Vikramaditya]]. Naziv potiče od carevog imena i od [[Sanskrit|sanskritske]] reči ''[[Samvat]]'' koja označava "kalendarsku eru" ili "kalendar". U Nepalu je ovo zvanični kalendar, koristi se uz [[gregorijanski kalendar]] i [[Nepal Sambat]], autohtoni nepalski kalendar, koji je u upotrebi bio pre Bikram Samvata (do ere ''Chandra Shamsher'').
 
Bikram Samvat je solarni kalendar koji počiva na staroj [[hinduizam|hindu]] tradiciji (videti i [[Hindu kalendar]] i [[Vedsko računanje vremena]]).
Red 34:
 
==Poreklo==
Kalendar je nazvan po kralju Vikramaditji iz [[Ujjain]]-a. Nakon uspona Rana oligarha u Nepalu, Bikram Sambat je ušao u nezvaničnu upotrebu zajedno sa zvaničnim [[Shalivahana kalendar|Shaka Sambat]]-om, što je trajalo duže vreme. Šaka Sambat je prekinut u njegovoj 1823. godini i od tada se Bikram Samwat zvanično koristi, od svoje 1958. godine ([[1901]]/[[1902|02]]. naše ere). Kalendar se dosta koristi u zapadnoj Indiji, gde se zove Vikram Samvat.
 
==Kultura==