Pocahontas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.3) (robot Dodaje: uk:Покахонтас
m link
Red 18:
U svakom slučaju, Pocahontas i Smith su postali dobri prijatelji, a to je prijateljstvo poboljšalo odnose između same kolonije i plemena, te omogućilo Jamestownu da se održi u teškim uvjetima oskudice. Sama Pocahontas je rado dolazila u Jamestown da se igra s tamošnjim dječacima.
 
Kasnije je Pocahontas otišla živjeti kod plemena [[Patawomec]], koji su bili vazali Powhatana i imali teritorij oko rijeke [[Potomac (rijeka)|Potomac]]. U martu 1613. ju je Japazaws, poglavica Patawomeca, zarobio i predao engleskim kolonistima iz Jamestowna kako bi se preko nje otkupili dva Engleza zarobljena od strane Powhatana. Powhatan je pristao vratiti Engleze, ali ne i njihovo oružje, te su se obje strane pripremale za rat. Sama Pocahontas je odvedena u [[Henricus]] u današnjem [[Okrug Chesterfield (Virginia)|okrugu Chesterfield]]. Tamo ju je svećenik [[Alexander Whitaker]] podučavao [[engleski|engleskom jeziku]] i [[kršćanstvo|kršćanskom]] nauku, a poslije je i krštena te dobila ime '''Rebecca'''.
 
Nakon što su u martu [[1614]]. otpočeli oružani sukobi između kolonista i Powhatana, kod naselja Matchot su održani pregovori prilikom kojih su Englezi pokušali isposlovati mir predajom Pocahontas. Međutim, tada je Pocahontas rekla poglavicama Powhatana kako je uvrijeđena time što ju je otac držao manje vrijednom od zaplijenjenog engleskog oružja, te rekla kako više voli živjeti među Englezima.