Razlike između izmjena na stranici "Dvokrilci"

Dodano 25 bajtova ,  prije 7 godina
nema sažetka uređivanja
Žo'po'op'op'op'op{{for|vrstu aviona|Dvokrilni avion}}
 
{{Taksokvir
'''Dvokrilci''' ''(Diptera)'' su red malih do srednje velikih [[kukci|kukaca]] slabo hitinizirane kože. Imaju samo prednji par krila, dok su im umjesto stražnjih krila ostali zakržljali ostaci, mahalice, haltere. Glava im je slobodna i pokretna, usni organi prilagođeni lizanju, bodenju i sisanju. Oči su im velike i sastavljene, ticala malena. Velika opnena krila za mirovanja drže položena ravno na zatku, rjeđe koso poput krova. Naglašeno je spolno dvoličje, mužjaci obično imaju znatno veće oči.Dvokrilci su jedini insekti koji imaju jedan par krila.Pored vilinih konjica,oni su najbolji letaci medju insektima.U dvokrilce spadaju komarci,obadi i muve.
 
Komarci su najbrojniji u mocvarnim predelima jer se njihove larve razvijaju u vodi.Zenke se hrane nasom krvlju.Kada nas ubode znajte da je to zenka.Jer muzjaci se nikada ne udaljavaju od vode i hrane se samo biljnim sokovima.vod
 
 
 
 
 
 
e i hrane se samo biljnim sokovima.
 
Kucna muva usisava hranu na koju je pre toga ispustila malo pljuvacke i tako je rastvorila.Muva polaze jaja u gomile djubreta,gde zive njene larve.Sto je okolina prljavija,vise ima muva.Larve muva nemaju ni noge ni krila.Podsecaju na male bele crvice.
Anonimni korisnik