Pokret nesvrstanih – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 65:
Poreklo Pokreta nesvrstanih se može pratiti do [[Bandunška konferencija|konferencije održane u Bandungu]], Indonezija, [[1955]]. Svestke nesvrstane nacije su izrazile svoju želju da ne budu uvučene u ideološke sukobe Istoka i Zapada u Hladnom ratu. Bandung je bio značajna prekretnica za razvoj pokreta kao političke organizacije.
 
Ipak, 6 godina kasnije u septembru 1961, uz veliku zaslugu [[Josip Broz Tito|Josipa Broza Tita]], održana je prva zvanična konferencija Pokreta nesvrstanih. Uz Tita i Nehrua, drugi istaknuti svetski lideri koji su učestvovali u stvaranju Pokreta nesvrstanih su bili [[Gamal Ambdel Naser]], predsednik Egipta, i [[Sukarno]], predsednik Indonezije. [[Moskva]], koja se protivila pokretu nesvrstanih, je na dan otvaranja beogradskog skupa izvršila nuklearnu eksploziju.<ref>http://www.znaci.net/00001/25_2.htm</ref>
 
Pokret je izgubio kredibilitet tokom [[1970e|sedamdesetih]] kada je kritikovan da u njemu postaju dominantne države koje su bile prijateljske prem Sovjetskom Savezu. Dok su vođe kao Tito, Naser, Sukarno ili Nehru mogli predstavljati ideologiju nesvrstanih, vođe poput Fidela Kastra su se zalagale za bližu saradnju sa istočnim blokom.